Raxalpe kezdő viaferrata túra

raxalpe hetvege kezdo via ferratasoknak kezdo

raxalpe hetvege kezdo via ferratasoknak sz4
Raxalpe hétvége kezdő via ferratásoknak
Ausztria

Túraleírás

Bécstől 1 órányira, Alsó-Ausztria déli részén 2000 méteres hegyvonulat emelkedik a táj fölé. Az itt húzódó völgyek, csúcsok, fennsíkok a kirándulók, hegymászók paradicsomát jelentik. A csodálatos kilátás, tiszta hegyi levegő, a gazdag flóra és fauna már egy hosszú hétvége alatt is feledtetni képes velünk a hétköznapok rohanását. Túráink kiindulópontja a 2007 m magas Rax és a 2017 méteres Schneeberg közötti 2 km hosszú völgyszoros, aHöllental. Ide vezető utunkon 1000 m-es meredek sziklafalak tornyosulnak felettünk, melyek néhány útja - akármilyen hihetetlen - halandó ember számára is vidáman leküzdhető. Vagyis inkább "fel", hiszen megpróbálunk felmászni ezekre a sziklákra. Az osztrák hegymászók ugyanis itt úgy építettek ki néhány utat, hogy gyermekeik és persze a mi gyermekeink is kedvet kapjanak a túrázáshoz. A völgyet végigköveti a Swarcza-patak, melynek tisztaságára különösen vigyáznunk kell, hiszen Bécs polgárai innen kapják ivóvizüket. Szállásunk a völgy mélyén 567 m magasan fekvő klasszikus természetbarát menedékházban lesz.
A túra nehézségi foka: n1

A túrához az átlagosnál jobb fizikai erőnlét szükséges, illetve bizonyos speciális ismereteket kíván, melynek elsajátítását a program előtt mi biztosítjuk számodra. A túra nagy részében nagy magasságokban vezető utakon fogunk járni, tehát nem árt, ha korábban már jártál magashegységben és nincs tériszonyod. Haladás jelzett ösvényeken, sziklás patakvölgyekben és sziklákon történik. Átlagos napi menetidő 6-8 óra, napi szintemelkedés 500-1500 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

raxalpe hetvege kezdo via ferratasoknak sz2

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap:Este érkezünk szállásukra. A felszerelés kiosztás és oktatást követően tájékoztatást tartunk a következő napok programjáról.


2. nap: Reggeli után bevetjük magunkat a völgy hatalmas sziklái közé. Egy fél óra gyaloglás után érkezünk el a ferrata beszállásához. Az 1100 méteres emelkedést via ferratán, vagy ahogy a németek nevezik, klettersteig-en küzdjük le. Az útvonal első részében létrákon kapaszkodunk fe, rövid, de kisebb vízfolyásokkal tarkított mászás után hamarosan egy vízszintes, ám izgalmas és kitett szakaszon használhatjuk újra felszerelésünket, majd átérve a völgy másik oldalára elindulunk egy hosszú létrán felfelé.Egészen a kilátóig viaferrata és gyaloglos szakaszok váltogatják egymást, amíg végül egy csodálatos kilátóhelyet, ahonnan beláthatjuk az egész Höllental-t, szemben pedig szinte ráláthatunk a Schneeberg tetejére. Innen 20 perc séta alatt elérjük az 1644 méteren épült Otto menedékházat, ahol finom házi ételekkel pótolhatjuk az elveszett kalóriákat. Pihenhetünk a teraszon, vagy akik még nem fáradtak el, eljöhetnek egy csúcsmászásra, az alig 100 méteres szintemelkedéssel elérhető, 1737 méter magas Jakobskogel óriási csúcskeresztjéhez. Szállásunkra a Wachthüttelkamm lépcsőin ereszkedünk vissza. Szintemelkedés: 1150 méter, távolság: 12 km. A túra hossza pihenőkkel 8-9 óra.

3. nap: Ébresztő 7 órakor. Reggeli után egy szűk sziklakanyonon felkapaszkodva érjük el a 1600 méteren lévő Turmstein sziklatornyát.Létrákon és láncokon kapaszkodva 3 órán keresztül haladunk felfelé,amíg elérünk a turistaházhoz. A sziklatorony tetejére egy rövidebb, de mászósabb viaferrata vezet fel. Visszaérve megebédelhetünk a szállásunknak is otthont adó turistaházban, majd kora délután indulunk haza Budapestre Szintemelkedés: 800 méter, távolság: 8 km.A túra hossza pihenőkkel 5-6 óra.

raxalpe hetvege kezdo via ferratasoknak sz1

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok:(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
 
Létszám: A minimális létszám 10, a maximális 16 fő
Korhatár: 18-65 év. (A 18 éven aluliakból álló csoportban lennie kell legalább egy felnőtt kísérőnek).
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata és magashegyi oktatást;
  • A via ferrata felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, csúszófék, karabinerek stb.);
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállásokat igényes turistaházban;
  • Az extrémsport biztosítást ( nálunk megköthető)
  • Az étkezéseket ;
  • Az utazást és az autópálya díjakat (2900 ft a magyar és 8 Euro az osztrák részen)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Kényelmes túrabakancs; strapabíró túraruha és réteges öltözet; vízálló esőkabát; kisebb hátizsák; nyári vagy három évszakos hálózsák, kerékpáros kesztyű

túrabot (kíméli a térded lefelé menet), gázfőző, pohár, evőeszközkészlet

Amit feltétlenül tudni kell:
Budapestről a menedékház 350 km-re található, amit 3,5 - 4 óra alatt lehet autóval megtenni.
Szállásunk egy hangulatos, családias, sok ágyas tipikus osztrák hegyi házban lesz. Aki két ágyas szobában szeretne megszállni arra is van lehetőség pár Euro felárért. A házban az ételek széles választéka megtalálható, igaz a hazai áraknál drágábban, de az átlag osztrák áraknál olcsóbban, pl. egy csapolt sör 1,5-2 , egy 3 tojásból készült rántotta kb.3-4, amíg egy főétel 4-6 Euró-ba kerül. Aki nem szeretne itt étkezni lehetőség van a saját étel elkészítésére is.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

a Orange Peak Outdoor csapata!

raxalpe hetvege kezdo via ferratasoknak sz3

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Raxalpe kezdő

raxalpe_hetvege_kezdo_via_ferratasoknak_s1
raxalpe_hetvege_kezdo_via_ferratasoknak_s2
raxalpe_hetvege_kezdo_via_ferratasoknak_s3