Brenta-Dolomitok viaferrata túra

brenta-dolomitok sz4

Brenta-Dolomitok

Via ferrata utak a Felhők párkányán

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

...köd volt, igen, nem a legjobb idő. Társaim kicsit lemaradva bandukoltak mögöttem, miközben egy keskeny sziklapárkányon haladtam a Cima Brenta keleti falán. Az út végtelennek tűnt, mintha legalább 5000 méteren kalandoztunk volna már. A függőleges falak aljában felgyülemlett kőrengetegek, ködből felsejlő titokzatos tornyok szegélyezték utunkat. Ember sehol. Egy kőre ülve pihentem, amikor a sisakom szellőzőlyukai között átsüvítő szél zaja hirtelen elült, a kövek között zúgó felszálló szél magával ragadva hatalmas párás paplanát, hirtelen lábam elé terítette a Brenta völgyeinek végtelen panorámáját. Megtántorodva a kitáruló óriási mélységtől szívtam magamba a távoli erdők zöldjéből felkúszó sziklatornyok sejtelmes színjátékát. Társaim közben beértek... s immár együtt hallgattuk szótlanul a hegyek nyugtató, csendes moraját...

A vadságáról messze földön híres Brenta a Dolomitok legnyugatibb hegyvonulatát képezi. Olaszország Trentino tartományában található, mintegy 25 kilométerre északra a Garda-tótól. Legmagasabb csúcsa a 3159 m magas Cima Tosa, mely hatalmas sziklaóriásként tör az ég felé, de emellett számos csúcsa meghaladja a 2500 métert, és a hegy névadó csúcsa, a Cima Brenta is mindössze 8 méterrel marad el mögötte a maga 3151 méteres magasságával. Az égbeszökő csúcsok alatt gleccserek, törmeléklejtők mutatják az alsóbb völgyek felé az irányt, míg közöttük kis, néha roppant szűk hágók jelentik az összeköttetést. Kis hágók, olaszul "bochette", mely a névadója az útvonalnak, ahol majd túránk is vezet.

A túra nehézségi foka:n4

Ezeket a túrákat gyakorlott túrázóknak ajánljuk. A túrához bizonyos magashegyi ismeretek és sziklás terepen való lépésbiztonság, az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), testi és pszichés terhelhetőség, jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, és nehéz (sokszor függőleges), kitett (nagy mélység felett vezető) ferrata utakon vezetnek. Néhány útvonalon, dróttal nem biztosított meredeken emelkedő, könnyebb mászást igénylő, vagy rövidebb havas és jeges szakaszok előfordulhatnak. Néhol kiegészítő kötélbiztosítást is használhatunk. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő 8-10 óra, szintemelkedés 500-1800 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

brenta-dolomitok sz7

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Utazás. A kora reggeli indulást követően mintegy 900 kilométernyi utat teszünk meg, majd a 8-10 órányi utat követően a célállomáson, Madonna di Campiglio közelében találkozunk, ahol egy campingben lesz szállásunk. Este, rövid ismerkedés után átbeszéljük a ránk váró élményeket, majd a megérkezés örömére alszunk egy jót az előttünk álló napra készülve.

2. nap: Brentei ház - SOSAT ferrata
Reggel 6-kor kelünk, és 7 órakor útnak indulunk az 1513 méteren lévő Vallesinella-ház felé, ahol majd az autóinkat biztonságos parkolóban hagyjuk az elkövetkező napokra. Innen megyünk közel 700 métert emelkedve tovább, három napra bepakolt hátizsákjainkkal a 2182 méteren fekvő Brentei házhoz. A felérkezést követő pihenő után elindulunk a Bochette út SOSAT ferratája felé, mely a Brenta hatalmas központi tömbjének nyugati oldalán szédítő mélységek felett, hosszú sziklapárkányokon és óriási törmelékfennsíkokon halad. Innen már csak este érünk vissza a házba, majd a hideg vizes mosakodást követően álomra hajtjuk fejünket, az előttünk álló két hosszú napra készülve.
Szintemelkedés: a Brentei-házig 700m, majd a SOSAT ferratán megközelítőleg 500 m.

3. nap: Bocchette Alte ferrata
Ezen a napon a Brenta központi tömbjének legmagasabb csúcsa, a Cima Brenta csúcsa felé indulunk. Utunk egy hosszú szűk völgy végén éri el a meredek Detassis ferrata beszállását, mely egy jeges törmeléklejtőről indul a Massodi hágóból. A függőleges fal meredek létrái után kis törmelékfennsíkra érkezünk a Spallone dei Massodi-ra. Isten hozott mindenkit a 3000-esek klubjában. Utunk tovább hamisítatlan brentai párkányokon, szűk, havas, ködös, néhol jeges hasadékokban halad a Cima Brenta falának keleti oldalán. Alattunk a távolban felsejlik a molvenoi tó türkizszínű tükre, fülünk mellett fütyül a felszálló alpesi szél. Rövid ereszkedés után a Tuckett hágóból - ahonnan a Brenta északi szakaszára vezet tovább az út - egy hatalmas törmeléklejtőn érjük el a Tuckett házat. Innen a második nap megismert kényelmes és gyönyörű hegyi ösvényen már kényelmesen haladhatunk vissza szállásunkra. Szintemelkedés: Brentei háztól a Spallone dei Massodi-ig 800 m, a Tuckett háztól az Alimonta házig nagyjából 200 m.


brenta-dolomitok sz2
4. nap: Bocchette Centrale ferrata
Ma ismét reggel 6-kor kelünk, és 7 órakor indulunk el az Oliva Detassis ferrata felé, mely tegnapról már ismerősként üdvözli csapatunkat. A ferrata végén levő elágazásban ezúttal jobbra indulunk, áthaladva egy keskeny, hóval borított kis hágón (Bocca Bassa dei Massodi, 2790m), majd a havas sziklákon felmászva elérjük a Cima Molveno (2915m) alatti platót. Innen leereszkedünk a Sfulmini-gleccserhez, aztán átjutva rajta újra sziklákon vezet felfelé az út. A Figaro-utat elérve már keskeny párkányon haladunk tovább, alattunk a szédítő mélység, körülöttünk bizarr sziklaformák, majd a következő kanyar után a Cima Brenta Alta (2960m) és a Campanile Basso (2883m) óriási tömbjei. Majd a két csúcs között párkányokon és létrákon haladunk tovább, és az út végét jelentő Bocca di Brenta-hoz (2552m) egy igen keskeny és kitett párkányon, majd végül az utolsó létrán is lemászva jutunk. Innen egy kis emelkedéssel érünk a Brenta-hágóba, ahonna a Tommaso Pedrotti-ház (2491m) csalogat minket egy kis pihenőre. Miután a ház teraszán kiélveztük a délutáni napsütést, visszatérünk a Brentei-házhoz. Szintemelkedés: 1050m (ebből a Ferrata Oliva Detassis 200m, via delle Bochette Centrali 400m)

5. nap: Hazautazás
A kora reggeli kelést követően indulunk le a Vallesinella-ház felé, ahol autóinkat hagytuk. A leérkezést követően indulunk haza, hiszen még a mintegy 8-10 órányi út hazafelé is vár ránk, majd estére érkezünk meg Budapestre.

brenta-dolomitok sz6

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok: megállapodás alapján
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is.)

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 14 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata és magashegyi oktatást
  • A klettersteig-szett (beülő, kantár, karabínerek, fék, sisak) bérleti díját
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • A szállást kempingben és turistaházban
  • Az utazást és az étkezéseket,
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk az irodában megköthető)
  • A parkolás és az útdíj árát a Vallesinella háznál.
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Sátor, bakancs, hátizsák, hálózsák, fejlámpa, kulacs, esőkabát, napszemüveg, esőnadrág, kesztyű, meleg ruházat, aláöltözet, nagyobb 50-60 l-es és kisebb napi hátizsák túrabot (kíméli a térded lefelé menet)
Fontos információ:
3 és fél napra fel kell szerelkeznünk ivóvízzel. Napi szinten ez minimum 1.5- 2 litert jelent fejenként. Szállásunk környékén egy időszakos forrás szolgálhat víznyerő helyként, illetve szállásunkon 2 EUR/liter áron vásárolhatunk. A házakban és szállásunkon is van lehetőség meleg étkezésre. Alvóhelyeink fűtetlen, közös légterű helységekben lesznek, WC, hideg folyó víz (mely fogyasztásra nem alkalmas) van a házban.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

a Orange Peak Outdoor csapata!brenta-dolomitok sz3

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Brenta-Dolomitok

brenta-dolomitok_s1
brenta-dolomitok_s2
brenta-dolomitok_s3