Francia via ferraták a Savoyai-Alpokban

franciaorszag halado viaferrata tura kezdo

franciaorszag halado viaferrata tura sz4

Francia haladó via ferrata túra

"A Mont-Blanc vonzásában"
(Annecy-Albertville környéke)

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

A Francia-Alpok via ferratái igazi kalandot ígérnek az utakra vállalkozóknak – csodálatos környezet, hajmeresztő élmények várnak az odalátogatókra. Túránk a Mont Blanc-csoporthoz közel, igazi turistaparadicsomban ígér felejthetetlen élményeket. A domboldalon legelésző tehenek kolompolását áthajló falakon kapaszkodva élvezhetjük sietve kattogó karabinereink háttérzenéjeként, a harangok kongása pallókon egyensúlyozva ér, dübörgő vízesés zuhan alá lélekvesztő drótkötélhidunk alatt, távoli gleccserek pazar látványa tárul elénk, míg sziklatornyokat mászunk egyre feljebb és feljebb haladva.

Utunkon megtapasztalhatjuk, hogy a francia utak tervezőinek elsődleges célja tulajdonképpeni kalandparkok építése. Az első francia via ferrata 1988-ban épült, és azóta is szakadatlan lelkesedéssel készülnek az újabb és újabb utak, ahol rendszerint különféle függőhidakon, pallókon kell nagy mélység felett áthaladnunk, áthajló falak, különböző eszközök és megoldások nehezítik mászásunkat.

A túra nehézségi foka:n4

Ezeket a túrákat gyakorlott via ferratázóknak vagy magashegyi túrázóknak ajánljuk. A túrához bizonyos magashegyi ismeretek és sziklás terepen való lépésbiztonság, az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), testi és pszichés terhelhetőség, jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, és nehéz (sokszor függőleges), kitett (nagy mélység felett vezető) ferrata utakon vezetnek. Néhány útvonalon, dróttal nem biztosított meredeken emelkedő, könnyebb mászást igénylő, vagy rövidebb havas és jeges szakaszok előfordulhatnak. Néhol kiegészítő kötélbiztosítást is használhatunk. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő 8-10 óra, szintemelkedés 500-1800 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

Ugrás az oldal tetejére

franciaorszag halado viaferrata tura sz3

Program

1. nap: Utazás.
Találkozó 19 óra körül az Annecy szabadstrandjának városból kivezető végénél. Távolság Budapesttől: kb: 1300 km (nagyjából 12-14 óra). Elfoglaljuk helyünket a közeli kempingben, majd rövid beszélgetés a ránk váró napok élményeiről. Alvás reggelig.

2. nap: Roche à l’Agathe via ferrata, Jallouvre-torony
Roche à l’Agathe via ferrata – egy igazi városi ferrata mai első célunk – Thȏnes falu buszmegállójánál hagyott kocsiktól indulunk a beszálláshoz, ami gyorsan elérünk. A ferratán elindulva pár méter után átkelünk egy kötélhídon, hogy aztán egy kanyarban eltűnve folytassuk az utat oldalazva és felfelé. Ahogyan balra haladva fokozatosan emelkedünk, elérjük az első menekülő lehetőséget, majd utunkon továbbhaladva kisebb áthajló szakaszokon a hírhedt Remete-fal alatti párkányon találjuk magunkat. Akinek itt elég is volt a megpróbáltatásokból, gyorsan letérhet a menekülőútra, aki viszont a felfelé haladást választja, egy létrán mászhat tovább – ennek érdekessége, hogy a fal és a létra között mászva a kilátás élvezete közben kifelé dőlünk, úgy küzdjük le a mélység fölötti métereket. Még egy további lehetőség – csak a nagyon jó technikájú, jó erőben lévő mászóknak – a rendkívül visszahajló Remete-falon való felmászás. A fal felett találkozva még néhány méter vár ránk a ferrata végéig, aztán meredek biztosított úton indulunk is vissza autóinkhoz. (Menetidő: 2-2,5 óra, szint: 235 m)

Jallouvre-torony – miután kocsiba ültünk, folyamatosan haladunk egyre feljebb a kis háztáji gazdaságok és legelésző tehenek mellett, míg a Colombière-hágó utáni szerpentinen elérjük a parkolót. Legelőn át vezet utunk a beszálláshoz, majd a mező fölé érve elérjük a ferratát. Elindulunk balra, hogy hamarosan elérjünk egy rövid áthajló szakaszt (Cul Tourné – Kitolt fenék). Tovább haladunk felfelé, hogy aztán elérjük a ferrata menekülőútját (Fred kijárata) – aki még nem fáradt el, hamarosan eléri velünk a függőhidat (Gypaète – Saskeselyű-híd), amin átérve egy hosszú, kitett, függőleges mászás következik, alattunk szédítő mélységgel. Kis fahídon kelünk át (ami ugyan ártatlannak tűnik, de az áthaladás annál bizarrabb), majd egyre kevésbé meredek sziklák sora következik, míg végül elérjük a ferrata végét. Innen már hosszan oldalazva, majd meredeken lefelé vezet utunk, miközben megcsodálhatjuk a kis kíváncsi újszülött kőszáli kecskéket. Leérve elérjük az autókat, és mai szállásunkat adó kempingünk felé vesszük az irányt. (Menetidő: 4,5-5 óra, szint: 590 m)

franciaorszag halado viaferrata tura sz1

3. nap: Croix des Verdons, Cascade de la Fraîche via ferrata
Átkanyarogva az előző napival szemközti hegyére, annak hatalmas síközpontjának fizetős parkolójában hagyjuk az autókat, majd felvonóval megyünk első ferratánk kiindulópontjára. Innen nagyjából szintben megközelítjük az utat, és rögtön megkezdjük a mászást tornyok között, azokon át, fel-le haladva. Csodás panoráma vár ránk, a távolban gleccserek fehérlenek, alattunk szédítő mélység tátong. Útközben elhagyunk egy menekülőutat, majd még egy felmászást követően körbenézhetünk a déli csúcsról, látva célunkat is, majd előbb leereszkedünk egy nyeregbe és végül a ferde felfelé haladást követően utunk végére érünk, ahol hirtelen bukkan elénk a csúcskereszt. Itt megpihenhetünk, majd megkezdjük ereszkedésünket előbb egy biztosított úton, sziklafalon lefelé, majd egy óriási törmelékes kuloárban, míg végre levehetjük sisakunkat, és a mezőkön, mormoták közt lesétálva érjük el a felvonó középső állomását, ahonnan visszatérünk az autókhoz. (Menetidő: 3,5-4 óra, szint: 250 m)

Átautózunk a Pralognan falucskába, ahol a hangulatos házak között kanyargunk fel parkolóhelyünkre. Innen pár perc alatt elérjük a lélegzetállító vízesést, aminek esésénél, a magasban pillantunk meg egy függőhidat, ami alatt dübörög lefelé a mintegy 70 méternyi zuhatag. A látványtól megszédülve indulunk el balra felfelé, immáron felszerelésünkben a beszálláshoz. A ferrata időnként a vízesés fölé kibukkanva halad fel a falon, egy-két technikás szakaszon át, majd a vízesés tetejénél elágazáshoz érünk. Itt választhatunk könnyebb és nehezebb lehetőségek között – átkelhetünk a kis lélekvesztőn, a túloldalon fejezve be utunkat, ahonnan egy hídon térhetünk vissza, illetve kétféle lehetőség közül választhatunk akkor is, ha inkább maradnánk az innenső oldalon. Felérve pedig egy kényelmes utat érünk el, amin gyönyörű környezetben sétálunk vissza a parkolóhoz, majd elgurulunk a közeli kempingbe. (Menetidő: 1,5 óra, szint: 80 m)

franciaorszag halado viaferrata tura sz6

4. nap: Tovière via ferrata

Miután kicsit hosszabb autózás után megérkeztünk Val d’Isère síközpontjába, a szálloda mellett leparkolunk, és már indulunk is az első felszökésen, majd hamarosan átegyensúlyozunk két fatörzshídon, majd vízszintesen haladunk, karból tartva magunkat, követve a sziklafalak ide-oda törő vonalát. Átkelünk egy újabb hídon, aztán enyhén felfelé mászva elérjük a 41,5 méteres függőhidat – itt feliratok figyelmeztetnek, hogy nem kötelező az áthaladás, oldalt el lehet hagyni az utat. Aki mégis átkel, arra égbeszökő fal vár, az alsó részén visszahajló szakaszokkal, mindvégig tátongó mélységgel. Innen még két kisebb sziklafal vár ránk, ahol még keresnünk kell a lépéseket és fogásokat. Végül füves hegyoldal vár ránk még további 150 méteres szintkülönbséggel, majd a felgyaloglás után mások mellett megcsodálhatjuk a Mont Blanc-csoport varázslatos hegyláncait is. Innen nagy ívben, füves gerincen, majd a hegyoldalban, ismét mormoták között haladunk, és végül egy fenyvesen át érjük el a parkolót, ahonnan már csak a közeli kempingig kell eljutnunk. (Menetidő: 4-4,5 óra, szint: 550 m)

5. nap: Ördög-szoros via ferrata

Utolsó napunk megint kicsit hosszabb autózással kezdődik, majd Avrieux-be érve leparkolunk. Ma az Ördög-szorosba készülünk, ahol több régi – 1820-32 között, a szárdok által épített – erőd alatt halad több ferrata út a mély szurdok falán. Parkolónktól rövid séta után érjük el a Szűz útját, amin az egyre szűkülő szurdok falán haladunk, hídon kelünk át, kifelé hajló létrán mászunk felfelé. Függőhíd vár ránk a látványos Nant-vízesés fölött, ami után kisétálunk a szurdokból, ahol egy kalandparkba érkezünk, majd onnan folytatjuk utunkat le a szurdokba, ahol az Angyalok útján kapaszkodunk az itt-ott áthajló falon végig az Ördög hídjáig (Pont du Diable), ahonnan rengeteg turista csodálja a szurdok mélyét. A hídon átkelünk, és a Mennybemenetel útján mászunk fel a Victor Emmanuel erőd alsó részéig (ahol a gyerekeknek épített Kisangyalok és Kisördögök útjai futnak végig), itt akár be is mászhatunk az ablakon, és körbenézhetünk. Innen indulunk tovább a Pokolba vezető úton, ahol az igazán nagy erőpróba előtt még kiszállhatunk, ellenkező esetben csak a szél jár a lábunk alatt, a visszahajlú falon csüngve pillanthatunk le a mélybe, ha még erőnk engedi. Még egy különösen bizarr és erőt próbáló drótkötélhídon kelünk át, utána tovább haladunk a falon, míg egy utolsó függőhíd után már megnyugodva pihenhetünk meg az út végén, ahonnan már csak a séta vár vissza a parkolóhoz. Innen azonban még visszatérhetünk a Purgatóriumhoz, ha ennyi nem lett volna elég – ebben az esetben a szurdok függőhídján átkelve kemény mászás vár még ránk, azután térünk vissza a Szűz útján a parkolóhoz. Innen elautózunk mai kempingünkbe. (Menetidő: 6 óra, szint: elhanyagolható)

6. nap: Hazautazás

Korai kelést követően indulunk hazafelé, innen még hosszú az út hazáig, ahova késő este érkezünk meg, mintegy 12-14 órás utazás után.

Ugrás az oldal tetejére

franciaorszag halado viaferrata tura sz2

Utazási információk

Indulási időpontok:megállapodás szerint
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:megállapodás alapján

Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 16 fő.

Korhatár: 18-50 év

Utazás: Ha nincs autód jelentkezz bátran, utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!

A részvételi díj tartalmazza:

Nem tartalmazza:

  • A viaferrata oktatást;
  • A felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, ferrata szett );
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállásokat kempingekben
  • Az étkezéseket
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk megköthető);
  • Az utazást: - az utazást (benzinköltség oda vissza kb. 50.000 Ft/autó), + az autópálya díjakat (magyar/osztrák)

A túrákra feltétlenül szükséges:

Jó, ha van:

Vízálló könnyű túrabakancs vagy cipő, vízálló kabát és nadrág, kényelmes túra öltözet, meleg ruha, bringás kesztyű, sapka, napszemüveg, fejlámpa, vércukorszintet fenntartó tápanyag (müzli szelet, csoki, szőlőcukor), sátor, izolír, hálózsák, fényképezőgép, hátizsák (25-35 literes), innivaló, jó erőnlét, vidámság

Túrabot, főző, eü csomag, napvédő krém, fürdőruha

Amit feltétlenül tudni kell:
Szállásunk igényes francia kempingekben lesznek. Az élelmiszer árak drágábbak mint nálunk érdemes az alap dolgokat otthonról hozni. Kenyér tej sőr stb vásárlására mindig lesz lehetőseg.A beszállási helyek viszonylag közel vannak, így nincsenek nagy napi szintemelkedések, ennek ellenére mindenki jól el fog fáradni a mászásoktól. Ez egy igazán élvezetes, mászós ferrata túra!!!

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

franciaorszag halado viaferrata tura sz7

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Francia ferraták

franciaorszag_halado_viaferrata_tura_s1
franciaorszag_halado_viaferrata_tura_s2
franciaorszag_halado_viaferrata_tura_s3