Gerinctúra a Balkán tetejére - Rila trekking

gerinctura a balkan tetejere rila trekking kezdo

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz6

Gerinctúra a Balkán tetejére!

Bulgária Rila-hegység

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Már negyedik napja voltunk fent a hegyen. Hátizsákom, amibe néhány napja még félve nyúltam bele, nehogy felborítsam a nagy nehezen teremtett belső rendet immár hozzám nőtt, társam lett. Minden apró tárgynak tudom a pontos helyét, nem nyom, nem nehéz... együtt megyünk az új cél felé közösen. Ő és én. Menedékházról menedékházra járva, minden nap új és új táj bukkan ki a láthatáron, mintha nem is ugyanabban a hegységben járnánk. Csupán a kúszófenyő erdők, végtelen füves gyephavasok, a távolban égbetörő sziklás csúcsok és a völgyekben megbúvó, vagy éppen kényelmesen elterülő kristálytiszta tengerszemek köszönnek rám ismerősen. Itt vagyunk, nyújtózz el, pihenj, majd indulj el újra, hiszen vár rád ezernyi új hely és a végtelen érzésével kecsegtető nagy túra. Ez a Rila!

Bulgária hegyei minden turista számára misztikus, gyönyörű és kihívást jelentő helyeket jelentenek. A hosszú-hosszú völgyek, a Balkán legmagasabb csúcsai, az ezernyi tengerszem csillogása és a völgyek mélyén meghúzódó kolostorok történelme mind olyan élményt jelentenek, melyet az ide látogató egy életen át tervez és melynek emlékét egy életen át meg is őrzi. Több mint egy hetes túránkat most a fővároshoz, Szófiához nem is olyan távoli Rila-hegység rengetegeibe szerveztük. Túránk során érintjük a Balkán legmagasabb csúcsaként számon tartott 2925 méter magas Muszalát, házról házra járva több száz tengerszem kíséri majd utunkat, júniusban a hegyoldalakon ritka virágok és növénykülönlegességek pompáznak. Hat napon keresztül 1500 méter és 3000 méter között túrázunk, az ember lakta települések messze elmaradnak mögöttünk. A túra végén pedig a híres rilai kolostor mellett pihenünk még egyet, ahol mindenki újragondolhatja, mit is jelentenek számára a hegyek, a természet, az út, ami idáig vezetett, s az út, amit mindenki maga választ.

A túra nehézségi foka:n2

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges

Ugrás az oldal tetejére

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz1

Program

1-2. nap:Találkozás este a Keleti-pályaudvar nemzetközi pénztárainál. Innen Belgrád - Nis - Szófia útvonalon utazunk. Menetidő 17-18 óra. Útközben rengeteg időnk lesz ismerkedni és a ránk váró élményekről beszélgetni. Érkezés másnap 17-18 óra körül. Szállásaink elfoglalása, majd esti séta és sörözés a balkáni, de ugyanakkor kozmopolita és erősen mediterrán hangulatot árasztó Szófia belvárosában. (Nevszki székesegyház, Banya-basa dzsámi, a Nemzeti színház és környéke, Szent Szófia templom).

3. nap: Korai ébresztő után busszal indulunk tovább rilai túránk kiindulópontjára Szamokovba, majd Borovecbe, az egykori cári nyaralóhelyre, mely már-már inkább egy európai síközpontra hasonlít, méltán kedvelt pályarendszerével együtt. Szamokovban alkalmunk lesz még egy rövid vásárlásra. Borovecből egy jól kiépített széles szerpentinen indulunk a Muszalenszka-patak mellett következő szállásunkra, a Muszala alatti Everest menedékházba. Útközben szemügyre vehetjük, hogyan változik a növényzet a mind magasabb régiókban, hiszen Borovecben 1250 méteren még hatalmas fenyőerdők, szállásunkon, 2750 méteren pedig már a végtelen sziklarengeteg és a törpefenyők lesznek jellemzőek.

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz5

4. nap: Reggeli után elindulunk a távolban felettünk magasodó Muszala felé, mely az Alpoktól keletre a legmagasabb csúcs, a Balkán teteje. Közvetlenül a csúcs alatt, házunk mellett található a szinte egész évben fagyos, jégtáblákkal takart Jednoto jezero, melyről több díjnyertes fotót is készíthetünk a csúcs felé haladtunkban. A majd háromezer méteres magasságban töltött rövid pihenő alatt kitárul a Rila teljes panorámája, jól látszódnak majd a következő napok útvonalai és csúcsai, melyek akkor még hihetetlen távolságban fognak tornyosulni. Utunk innen a Muszaláról levezető déli gerincen halad, hol röviden fel, hol lefelé, de lassan ereszkedünk következő szállásunk felé, a Grancar házhoz. Néhány kilométerrel előtte már tisztán fog látszani a mellette elterülő kristálytiszta Grancar-tó, melynek partján fáradt lábainkat megáztathatjuk.

5. nap: Ezen a napon a Rila déli, kevésbé magas ám csodaszép gyephavasai, széles nyergei között fogunk túrázni, körbe-körbe sziklarengetegekkel, rengeteg tengerszemmel, közöttük iható vizű csermelyekkel és. A távolban egész nap a Pirin-hegység fenséges vonulatait csodálhatjuk. A terület nem tartozik a frekventált túrahelyszínek közé, így ezen a napon és a következő napokon is előfordulhat, hogy a menedékház-tulajdonosokon kívül senkivel nem fogunk találkozni. Mielőtt leereszkednénk aznapi szállásunkra a Halas-tó mellé, felmászunk a 2691 méter magas Kanarata csúcsra, melyről talán a Rila legszebb panorámáját élvezhetjük. Alattunk 500 méteres sziklafal és a Halas-tó csillogó tükre, távolban a magas Rila kibontakozó félelmetes csúcsai látszanak.

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz4

6. nap: Ezen a napon észak felé indulunk a Rila-patak völgyében, majd azt elhagyva felkapaszkodunk a főgerincre, hogy a Kobilinó-hágón át újra a havasok és a sziklaóriások felé vegyük utunkat. Ezen a napon tesszük meg a legnagyobb távot és a legnagyobb szintkülönbséget, érdemes tehát korán kelnünk, hiszen útközben rengeteg gyönyörű tóval, kilátóhellyel találkozunk, fotózni, nézelődni muszáj lesz. A nap második felében megérkezünk a Magas-Rila csúcsai és a közöttük megbúvó tengerszemek közé, ahol technikásabb tereppel és újabb megállásokra sarkaló igazi alpesi látnivalókkal találkozunk. Aznapi szállásunk egy szűk völgy mélyén lesz, a Rila második legmagasabb csúcsa, a Maljovica alatt meghúzódó hasonnevű, utunk egyetlen komfortos menedékházában lesz.

7. nap: Ezen a napon legfőbb célunk a ház felett meghódíthatatlan bástyaként tornyosuló Maljovica csúcsa és a Nemzeti Park nyugati szélén található Hét tó völgye lesz. A Maljovica északi fala híres, hírhedt sziklamászó hely, mi azonban egy kényelmesebb, de felettébb meredek ösvényen jutunk fel a Magas-Rila tetejére, hogy onnan tekintsünk végig a hosszan elnyúló gránitcsipkék és -csúcsok során keletre és nyugatra. Utunk innen lefelé vezet végig a Rila főgerincén, majd egyszerre balra feltűnik alattunk több a száz méteres mélységben parányinak tűnő, erdők között megbúvó rilai kolostor. A nap végén a főgerincről észak felé letérve kitárul előttünk a Hét tó völgye, és ettől kezdve hol az egyik, hol a másik tengerszem tükrén csillan meg a nap fénye. A tavak között csordogáló patakok és a tavak partján kacskaringózó útvonalak igazi labirintust képeznek, itt fog aztán csak igazán előkerülni a fényképezőgép. Szállásunk a Ribnoto jezero partján található turistaházban lesz.

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz38. nap: Ezen a napon visszatérünk a főgerincre, elbúcsúzunk a tavaktól és megkezdjük végtelennek tűnő ereszkedésünket a rilai kolostor felé. Először hatalmas gyephavasokon, kietlen törmeléklejtőkön, majd lassan-lassan beérünk újra a régen látott fenyőerdőkbe és lombhullató erdőkbe, ahol egyre jobban halljuk a völgyben le-föl járó autók hangját. Több napos utunk vége éppen a kolostor főbejárata előtt ér véget. Az erdő bezárul mögöttünk, búcsút int, a kapu kitárul és megnyílik a bolgár történelem egyik nagy képeskönyve. Utolsó éjszakánkat a közelben lévő egyik kényelmes hotelben töltjük. A kolostor megtekintése után, a mellette épült souvenir árusoknál ajándékokat vásárolhatunk szeretteinknek, a hangulatos éttermekben pedig felfedezhetjük a bolgár konyhaművészet remekeit, salátákat, sülteket és finom borokat kóstolhatunk, míg szemünk végül le nem ragad.

9-10. nap: A reggeli buszok egyikével Szófiába indulunk, ahol a dél körül induló vonatra felszállva intünk búcsút a hegyeknek, Szófiának. Talán mindenki egy kellemes és örök élménnyel gazdagodva tér haza, szívében a Rila csendjével és békéjével. Érkezés másnap kora délelőtt Budapestre.

Ugrás az oldal tetejére

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz7

Utazási információk

Indulási időpontok:megállapodás alapján

(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is)

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 20 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: vonattal és helyi közlekedéssel
Részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • A szállásokat turistaházban.
  • A Bulgárián belüli utazások árát
  • Az utazást és az étkezéseket,
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk az irodában megköthető)
  • Vonatjegyet Szófiáig
Szállások: Szófiai és az ötödik napi szállásunk kivételével mind komfort nélküli turistaház, ahol külső hidegvizes csap, valamint sodronyos vaságyak jelentik az egyetlen kényelmet, illetve délutánonként a házak közelében lévő kristálytiszta, ámde hideg patakokban, tavakban fürödhetünk kedvünkre. Minden szálláson lehet kapni teát, sört, csokit, kekszet. Meleg ételt egyedül az utolsó három este tudunk szállásunkon, vagy közelében fogyasztani. A víz mindenhol iható, kényesebb gyomrúak egy-egy víztisztító tablettával tehetik fogyaszthatóbbá. Ágynemű sehol sincs, csupán pokróc és lepedő, ezt minden házban adnak, hálózsákot (melegebb vagy 3 évszakos) azonban mindenki hozzon magával.

Étkezés: Legalább 8 napra való hideg és meleg élelemmel rendelkezzen mindenki (konzervek, felvágott, szalonna, kenyér, vaj, sajt, só, porlevesek, főzős tészták, tejpor, csokik, müzliszelet, pudingok stb.) ezek összeállításában tapasztalat híján segítünk. Víz napi másfél liter legyen mindenkinél. Mivel a hegy tele van patakkal, tengerszemmel, ennek beszerzése útközben megoldható. (kiegészítő – plussz tabletta, italporok, vízfertőtlenítő)

Felszerelés: 50-70 literes hátizsák, hálózsák, erős vízálló bakancs, esőkabát, vastagabb és vékonyabb pulcsi vagy polárkabát, esőnadrág, sapka vagy kalap (rajta könnyű háló jól jöhet az egy-két túranapon gyakori legyek ellen), egy pár túrabot, kamásni, kulacs vagy víztartály, kesztyű, sapka, aláöltözetek, kényelmes nadrág, strapabíró zoknik, napkrém, napszemüveg. Egyéb öltözetek száma és típusa a hátizsák és tulajdonosa kapacitásától függően. Egyéb felszerelés: Túrafőző, fél literes bögre, nagyobb edény főzéshez, kanál, villa, kés, tányér, törlőkendő, szivacs, mosogatószer. (A teljes felszerelés összeállításában természetesen segítséget nyújtunk.


Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-sz8

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Rila-hegység, Bulgária

gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-s1
gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-s2
gerinctura-a-balkan-tetejere-rila-trekking-s3