Eisenerz és dachstein viaferrata túra

nyarbol a telbe ferratak a dachstein csucsaira kezdo

nyarbol a telbe ferratak a dachstein csucsaira sz2

Nyárból a télbe! Ferrata túrák a Dachstein csúcsaira!

Magashegyi 5 napos via ferrata túra Kelet-Ausztriában

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Stájerország, Dachstein. Az „alm”-ok, az alpesi hegyi tanyák elvarázsolt földje ez. Virágzó rétek, tehéncsordák, fenyvesekben megbúvó szamóca, a Dachstein fejünk fölé tornyosuló közel 1000 méteres függőleges déli fala, gleccserek, amelyen egész évben síelnek, kell e ennél jobb hely ferratázni? Három napos túránk megismertet a magashegyi környezettel, igazi alpesi csúcsok között, gleccserek fölött 3000 méter körüli magasságban fogunk túrázni. Az utak közepes nehézségűek, azonban a magashegyi viszonyok miatt a megközelítésük jelentős szintemelkedéssel jár, valamint néhol eléggé kitettek, ezért a közepesen jó erőnlét és a szédülésmentes biztos lépés itt mindenképpen szükséges. Ezt a túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik már jártak valamilyen vasalt úton, de vállalkozó kedvű kezdők is jelentkezhetnek persze, semmiféle előképzettség nem szükséges. Első nap a Gesaause Nemzeti Park területén mászunk meg bemelegítésképp egy nagyon szép, rövid, de kellően izgalmas ferratát, égbe szökő mészkő tornyok között. A további két napon a Dachstein déli oldalán vezető utakat ismerhetitek meg velünk!

A túra nehézségi foka: n3

Az utat gyakorlottabb magashegyi turistáknak ajánljuk, illetve azoknak, akik szeretik a nehezebb túrákat, és nem rettennek vissza egy kis sziklamászástól. A túrához az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, vagy nehezebb, nagy mélység felett futó, de végig jól biztosított via ferrata utakon vezetnek. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő: 6-10 óra, szintemelkedés 500-1500 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

Ugrás az oldal tetejére

nyarbol a telbe ferratak a dachstein csucsaira sz4

Program

1. nap: Találkozó délben a Gesaause Nemzeti Park közepén, Johnsbach falucska főterén.(akinek egyszerűbb persze csatlakozhat hozzánk Budapesten vagy útközben is). Az út 460 km, ami kb. 5,5 óra vezetést jelent, ezért érdemes jó korán indulni. Itt rövid oktatás után, egy nagyon szép, technikás, de jól kiépített ferrátának vágunk neki. Minden felé kecses mészkőtornyok magasodnak az ég felé ameddig a szem ellát, velünk szemben a Hochtor híres csúcsa látható, alattunk egy vad hegyi patak hullámzik. Késő délután érünk a Dachstein alá Ramsauba. A felvonó ingyenes parkolójában összepakoljuk felszerelésünket, innen egy fél órás túrával jutunk szállásunkra. A ház teraszáról szép időben még gyönyörködhetünk a lemenő nap fényeiben. Szintemelkedés: 150 m Menetidő: 2 óra

2. nap: Reggeli után nekivágunk a Dachstein déli falának. Az első szakaszon közel 600 méter szintemelkedést kell leküzdenünk a ferrata beszállásáig, ezt kényelmes, jól kijárt turista ösvényen tesszük meg. Az ferratán további 400 métert emelkedünk, változó nehézségű szakaszok váltják egymást, néhány helyen még kisebb hófoltok lehetnek így késő szezon idején is. A Hunnerscharte felvonó állomásnál érjük el a nagy platót a gleccserekkel és a sífelvonókkal, nagyszerű kilátással az alattunk elterülő völgy rendszerekre és a Dachstein végtelen fennsíkjára. Tiszta időben a Gross Glockner és a Venediger havas csúcsai is tisztán látszanak. Aki még kész a kihívásokra, az a sétaút helyett egy rövid, de annál izmosabb ferratán mászhat fel, a túra végállomását jelentő felvonó házhoz, ahol pont a teraszon pihenő síelők között landolhat. (A vasalás nélkül ez a szép kis mészkőfal 4-es nehézségű lenne helyenként). Lefelé felvonóval megyünk, amit a túra ára tartalmaz. Este jól megérdemelt sörünket fogyaszthatjuk a ház teraszán. Távolság. 8 km Szintemelkedés:1090 m Menetidő:6-7 óra

nyarbol a telbe ferratak a dachstein csucsaira sz1

3. nap: Felvonóval megyünk fel a már jól ismert állomásig, így nem kell még egyszer ugyanazt az utat megtenni. Az állomástól a gleccser szélén átvágva indulunk egy nagyon izgalmas hegygerincen vezető ferratára, ami 2865 méteres magasságig visz minket fel. Út közben , egy igen "levegős helyen" aki kedvet és kellő bátorságot érez magában, egy kifeszített járódróton próbálhatja ki valójában mennyire jó az egyensúly érzéke és hogy meddig is tart bátorsága? A mutatvány persze megfelelő biztosítással teljesen veszélytelen. Lefelé egy alagúton átkelve legyalogolunk a parkolóhoz. A lefelé vezető út 1200 méter szintkülönbséget jelent, ezt kb. 3 óra alatt tesszük meg. (Aki gyorsabban haza szeretne indulni, és nem érdekli a lefelé vezető völgy túra, felvonóval is elérheti a parkolót). Hazafelé délután 4 óra körül indulunk a parkolóból. Távolság: 3 km, Szintemelkedés: felfelé 263 m lefelé 1200m Menetidő:6-7 óra

4. nap:hazautazás

Ugrás az oldal tetejére

nyarbol a telbe ferratak a dachstein csucsaira sz3

Utazási információk

Indulási időpontok:

(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is)

Részvételi díj:
 
Létszám: minimum 8 maximum 12 fő
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A viaferrata és magashegyi oktatást
  • A klettersteig-szett (beülő, kantár, karabínerek, fék, sisak) bérleti díját
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • 2 éjszaka szállást menedékházban.
  • Az utazást és az autópályadíjakat
  • Az étkezéseket,
  • Az extrémsport biztosítás díját
Fontos tudnivalók: Az utak igazi magashegyi környezetben vezetnek, így erre megfelelően fel kell készülnünk ruházattal és felszereléssel. Erről részletes tájékoztatót küldünk az utazás előtt. A gleccseren még a legmelegebb nyáron is megmarad a hó, így ha a hóember építésre nem is, de egy kis hógolyózásra mindenképpen érdemes benevezni.

Szállás: A környék egyik hegyi házában alszunk közös szobában (matrac lager), törülközőről, evőeszközökről, ennivalóról gondoskodni kell. Élelmiszert, mivel csak három napra megyünk érdemes magunkkal vinni, de a menedékházban a szokásos osztrák árakon minden fajta hideg-meleg étel és ital is kapható. (Kisebb adag főtt étel 7, sör 3, tea 2 Euro)A ház egyórányi gyaloglásnyira van a parkolótól.

Szükséges felszerelés: A házak mellett a szabadban lehet gázfőzőt használni, hálózsák, elemlámpa, bakancs vagy erős túracipő, tartalék zoknik, vízálló kabát és meleg ruha (kesztyű, sapka is) szükséges lehet. Legalább másfél literes kulacs kell mindenkinek, mert út közben nincs vízvételi lehetőség.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

nyarbol a telbe ferratak a dachstein csucsaira sz5

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Dachstein

nyarbol_a_telbe_ferratak_a_dachstein_csucsaira_slide1
nyarbol_a_telbe_ferratak_a_dachstein_csucsaira_slide2
nyarbol_a_telbe_ferratak_a_dachstein_csucsaira_slide3