Túrák Montenegróban és Boszniában

turak montenegroban es boszniaban kezdo

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz1

Túrák a boszniai piramisok árnyékában

Trekking túrák Bosznia és Montenegró legmagasabb csúcsaira, a Bobotov Kukra és a Maglicra

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

A Balkánra már 1996 óta járunk, mert különösen kedves számunkra ez a vidék. Azokban az időkben szinte még minden útjelző tábla hiányzott vagy szét volt lőve és kevés külföldi autó rótta a rossz minőségű utakat. Mára már több mint 10 év eltelt a háború befejezése óta, de a szörnyű háború nyomai még mindig kitörölhetetlenek. A nagy ellentétek helye ez a vidék: az érintetlen természet mindenható keze által alkotott gyönyörű remekműveket a természetben és a városokban mindenhol szabadon fellelhető szeméttömeg teszi hangsúlyossá, a jól öltözött embereket, szép utcákat és kávéházakat az ízléstelen építészeti megoldások és rendezetlen porták ellensúlyozzák. A burek illata, a balkáni piaci hangulat, a szétbombázott épületek látványa, a szinte mindenhol fellelhető aknára figyelmeztető táblák képe, a török és monarchiabeli uralom építészei jegyei a bosnyák élet és kultúra kitörölhetetlen részeit képezik. Az ország tele van titkokkal. Mária itt jelent meg pásztorfiúk előtt több ízben és mára a portugáliai Fatime után Medjugore a második legfontosabb zarándokhellyé vált Európában. Itt találhatóak a Föld talán legrégebbi ember által épített piramisai, melyek mérések szerint 25-30 ezer évesek. Montenegróból indulunk 9 napos balkáni kalandozásunkra, mert a Durmitor-hegységet mindenkinek látnia kell.

A túra nehézségi foka:n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

Ugrás az oldal tetejére

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz2

Program

1. nap : Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Érkezés a késő délutáni órákban Zabljakba. Szállásunk a város mellett egy barátságos kis kempingben lesz.

2. nap : Bemelegítő túra a Savin Kuk csúcsára (2319 m) A mai túránk - csakúgy, mint a holnapi - a Fekete-tótól indul (Crno Jezero) és déli irányban vetjük be magunkat a magashegyek közé. Utunk során érintünk egy másik 2000-es csúcsot és egy kis tengerszemet is, mielőtt elérnénk a mai túránk végpontjára, 2319 méter magasra. A csúcsról kitárulkozik előttünk a Durmitor-hegység színe-java. Este ismerkedő est, tábortűz. Távolság: 18 km, szintemelkedés: 900 méter, menetidő: 7-8 óra.

3. nap : Ma egész napos túrara indulunk a Bobotov Kukra (2523 m), amely a Durmitor-hegység legmagasabb csúcsa. Erdőben, sziklákon, törmeléklejtőn vezet az utunk. A túra hosszú, de nehéz szakaszok nincsenek benne, csak a csúcs előtt van egy könnyű felmászás. Az útvonal népszerű a túrázok körében, ezért érdemes korán indulni. Ha nem is jutottunk ma fel a Balkán tetejére (Musala, Rila-hegység, 2925 m) Montenegró legmagasabb pontján állhattunk.Távolság: 22 km, szintemelkedés: 1150 méter, menetidő: 9-10 óra

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz3

4. nap : Sátorbontás után továbbindulunk Boszniába. A távolság nem sok, de az utak balkániak, így kora délután érkezünk meg következő állomáshelyünkre, a Drina mellett fekvő rafting bázisra. Délután 3 órás rafting túrára megyünk (a program opcionális, aki nem szeretne raftingolni, folyóparti sörözéssel pihenheti ki a tegnapi túra fáradalmait és készülhet a Maglic megmászására). Szállás a bázis faházaiban.

5. nap : Korán reggel indulunk a határ közelében fekvő érintetlen Sutjeska Nemzeti Parkba. A 17 ezer hektáros park 66 % át erdő borítja és növényfajainak közel 10 %-a endemikus, vagyis csak itt fordul elő. Autóinkat egy hotel mellett hagyjuk, majd gyalogosan 2 napi felszereléssel indulunk el a park szívében fekvő és tényleg szív alakú Trnovacko-tóig. A Perucica-folyó mellett fekvő erdőség érintetlen ősvadonja mellett haladunk előre. A vadon évszázadok óta érintetlen, ezt a területet még a háború is elkerülte. A mai napra nincs más teendőnk csak felállítani a sátrainkat és úszni egyet a kristálytiszta tóban. Újból Montenegróban töltjük az éjszakát, mert menetközben, ha nem is volt feltűnő, de határt léptünk.Távolság: 18 km, szintemelkedés: 550 méter

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz8

6. nap : A táborból korán reggel indulunk a Maglic csúcsára (2386 méter), először egy meredek emelkedőn majd egy hosszú gerincen haladva a csúcsig, ahova kb. 3 óra múlva fel is érünk. A csúcsról lejövet lebontjuk sátrainkat majd visszatérünk a tegnapi kiinduló pontunkra. A hotel melletti folyóparti kempingben egy hatalmas medencében úszással pihenjük ki a mai fárasztó és hosszú napot.Távolság: 25 km, szintemelkedés: 1000 méter, menetidő: 9-10 óra

7. nap : A hegyi túrák a mai nappal véget értek, de még maradt három napunk Bosznia felfedezésére, amit továbbra is a természet és az épített emberi alkotások felfedezésére szánunk. Első utunk a Hutovo Blato (Deransko Jezero) bioszféra rezervátumba vezet, ahol hajókiránduláson veszünk részt a vadlovaknak és 240 madárfajnak otthont adó mocsárrengeteg víztükrén. Innen rövid autózás után érünk a Plitvicéhez hasonló, de kisebb Kravica-vízeséshez, ahol úszhatunk és napozhatunk is és rövid látogatást teszünk Medjugorében mielőtt továbbindulnánk Mostar felé.Szállásunk Mostarban kempinben lesz.

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz4

8. nap : Ma két várost tudunk megnézni, mielőtt elérnénk kalandozásunk végpontját, a boszniai piramisokat. Ezek Bosznia két jelentős és a háborúban sokat szenvedett városai, Mostar és Szarajevó. Az első az 1558-ban épült és város jelképének számító hídjáról és történelmi belvárosáról híres, míg az utóbbi az első világháború kitörésének okot adó merénylet helyszíne. A háborúban lebombázott mostari híd elemeit magyar búvárok segítségével emelték ki a Neretvából és újra régi pompájában díszeleg. Szarajevo igazi fejlődő nagyváros, de a török bazár hangulata elfeledteti velünk az új, magas és tisztaüveg épületek látványát és visszarepít a török megszállás idejébe. Késő este érkezünk meg visokói szállásunkra, egy hotelbe.

9. nap : A visokoi piramis-komplexum a Nap, Hold, Sárkány, Föld és Szeretet piramisaiból áll, de ebből csak a legnagyobbat, a 213 méter magas Nap piramist, valamint az eddig 800 méter hosszan feltárt földalatti járatrendszerből közel 350 métert tudunk ma délelőtt bejárni. A piramis és keletkezése maga a titokzatosság, hát még mennyire fogunk csodálkozni, amikor a földalatti járatok mélyén a rovásírással teli közel 6000 éves megalitot tapogatjuk. Dél körül indulunk hazafelé.

Ugrás az oldal tetejére

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz9

Részvételi feltételek

Indulási időpontok:
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 16 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:

A túra- és idegenvezetést

A szállásokat kempingekben és panziókban (egy éjszaka a Trnovacko tó mellet nem kiépített kemping)

A Nemzeti park (Durmitor és Sutjeska) belépőt és a belépőt a Visokoi piramisokhoz és alagutakhoz

Az utazást, parkolási díjakat és az étkezéseket

Az utas biztosítás díját (kötelező a megkötése)

Hajókirándulást a Neretva deltában

A rafting túrát (40 Euro)

A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
túrabakancs, esőkabát, napszemüveg, sapka, fejlámpa, úszónadrág, sátor, izolír, hálózsák, meleg ruha, vércukorszintet fenntartó tápanyag (müzli szelet, csoki, szőlőcukor), fényképezőgép, nagyobb hátizsák(50-60 l) és kisebb (15-30 literes),
túrabot (kíméli a térded lefelé menet), naptej, eü csomag, gázfőző

Hasznos információk:

Szállás: Szállásaink nagyon változatosak, a kempingtől a faházakon keresztül a hotelig minden. Boszniát a háború nagyon meggyötörte, a turista paradicsomok nagy részét lerombolták, de lassan újra kezd fejlődni a turizmus, egyenlőre azonban csak az ismert és felkapott részeken (Sarajevo, Mostar, Visoko, Medjugore).

Időjárás: Az időjárás nyári, de a reggelek, esték és éjszakák hűvösek a hegyekben. Igaz nyár van, de azért a melegebb ruházatot és esőkabátot ne hagyjuk otthon.

Élelem: Beszerzésére lesz lehetőség kb. két naponta. Az átlagárak hasonlóak, mint nálunk. A nemzeti ételük a burek és piacon fellelhető áruk kedvezőbb árfekvésűek.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

turak-montenegroban-es-boszniaban-sz7

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Montenegro és Bosznia

turak-montenegroban-es-boszniaban-s1
turak-montenegroban-es-boszniaban-s2
turak-montenegroban-es-boszniaban-s3