Pádis kalandtúra

padis kalandtura kezdo

padis kalandtura sz5

Pádis kalandtúra

Meredek élmények a Bihar-hegységben!

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Pádis. Lehet még fokozni? Ha láttad, akkor azért, ha még nem, akkor azért! Túránk az erdélyi Bihar-hegység északi területeinek hihetetlen látnivalókban gazdag területeit, a legismertebb szurdokokat, barlangokat érintik– de ezúttal kicsit másképp! Sok éves tapasztalatunk azt mondja, hogy nincs két egyforma Pádis élmény. A hangok, a színek, az illatok és a természetjárás megannyi élménye után is mindig tud újat nyújtani, ez a mindig más arcát mutató hely. A barlangi patakok félelmetes robaja, vadvirágos havasi rétek, komor sziklaszirtek, a fenyvesek suttogása megigézi a turistát. A terület domborzatának és geológiájának sajátosságai a világon egyedülálló természeti formákat hoztak létre. Az életét a hegység felderítésének szentelő Czárán Gyula gondolatait idézve: "Ha ez a hely az Alpokban lenne, már most turisták ezrei keresnék fel látványosságai miatt".

Az alap programunk most a Csodaváron és a Szamos bazáron történő átkelésel bővül. Túránkat kezdőknek is ajánlhatjuk, speciális ismeretekre nincs szükség. Tehát közepesen edzett, de kalandvágyó túrázó is bátran nekivághat. A túrák egész naposak, nem árt, ha otthon mozogsz egy kicsit előtte bemelegítésként. Szállásunk a jól megközelíthető Boga-völgy mélyén található, egy kényelmes, minden szempontból komfortos panzióban lesz, ahol aznapi kalandjainkat a jól felszerelt konyhában és a patakparti tűzrakó helyen készített vacsorával koronázhatjuk meg.

A túra nehézségi foka: n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

padis kalandtura sz6

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Reggel 5 órakor indulunk Budapestről. Távolság kb. 340 km (kb. 5-6 óra) Határátlépés Ártándon, itt lehetőségünk lesz pénzváltására. Dél körül érünk Kisszegyesd településre, ahol az autóinkat hagyjuk, majd gyalog indulunk túrázni a barlangjairól híres Szegyesdi-völgyben. Végig a patakmederben haladunk és többször is szükségünk lesz jó egyensúlyérzékünkre a számos átkelés során. A völgyben 26 nagyobb barlang található, amelyek közül kettőt mi is meglátogatunk. A Sárkánylyuk-barlang hatalmas bejáratáról, míg a völgy végén található József-nádor barlang szép cseppköveiről és védett denevér állományáról fog emlékezetes maradni számukra. A barlangok mindegyike szabadon, felszerelés nélkül járható, csupán vízálló kamásnira és fejlámpára van szükségünk a túrán. Este érkezünk meg a következő napok szálláshelyére, Boga-völgyi főhadiszállásunkra. Szintemelkedés: elhanyagolható, menetidő: 6-7 óra, távolság 12 km

2. nap: A reggeli után autóval indulunk a Glavoi-menedékházhoz, mely a Pádis-fennsík dél-keleti szélén épült. Innen közelítjük meg az 1234 méter magas Galbina-szirtet (Piatra Galbenei), ahonnan ráláthatunk a növényzetéről híres Flóra-rétre (Poiana Florilor) és a Galbina-patak szurdokvölgyére. Rövid pihenés után indulunk az Eszkimó-jégbarlanghoz (Focul Viu), innen pedig visszatérünk a Glavoi-rétre, ahonnan tovább, mai napunk fő programjához, a fennsík legismertebb látványossága, a Csodavár (Cetăţile Ponorului) barlangjai felé indulunk. Láncokkal és drótsodronnyal biztosított meredek úton mászunk le a hatalmas barlangszájhoz, majd lemerészkedünk óriási csarnokaiba, hogy egy kb. 500 m-es szakaszt a folyónyi vízesések között ugrálva a föld alatti barlang rendszerben tegyünk meg. A barlangból egy beszakadt dolinába érünk ki, innen pedig visszatérünk a Csodavárat felülről megkerülő útra, melyről több ponton gyönyörű kilátás nyílik a korábban megtekintett várudvarokra. Az erdei ösvény ezután a Glavoira vezető erdei útra vezet vissza bennünket, ahol autóink várnak minket. Egész napos túra után érkezünk szállásunkra. Szintemelkedés: 300 m, menetidő 8-9 óra

padis kalandtura sz4

3. nap: Reggel nyolc órakor útra kelünk Pádis-fennsík felé. Mai célunk a Szamos- bazár átjáróbarlangja és a Meleg-Szamos hatalmas, látnivalókban bővelkedő szurdoka. Egy és fél órás gyaloglást követően megkezdjük lemászásunkat az Aragyásza-barlang (Cetăţile Rădesei) hatalmas szája, Babilon-kapuja felé. Az utunkat a barlangon keresztül folytatjuk kb. 250 méter hosszan. A barlang utolsó szakaszát a Medúza-zug nevű kanyonban tesszük meg, ahol a hó akár júniusig is megmaradhat. A Fortuna-liget érintése után (Poiana Rădesei) egyenesen az 1300 méter magas Belvedere-kilátó felé folytatjuk utunkat. A rövid kitekintés és pihenés után egy könnyű ösvényen érünk vissza a Szamos- bazárhoz Egész napos túrára kell készülni, mely kíván némi edzettséget, bár a rengeteg látvány feledteti a fáradtságot. Este vacsora, sütögetés a szállásunk melletti patak partján. Szintemelkedés: 300 m , menetidő: 7-8 óra

4. nap: Utolsó napi programunk a híres Medve-barlang (Peştera Urşilor), mely Románia egyik legszebb cseppkőbarlangja. A nyolcvanas évek közepén felfedezett barlang belseje mentes a koromlerakódásoktól, vasas, kénes színeződéses cseppkövei mellett Európában egyedülálló cseppkőformációit és medvecsontvázat is megcsodálhatjuk. A kb. 30-40 perces román nyelvű idegen vezetés után dél körül indulunk hazafelé.

padis kalandtura sz3

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok: megállapodás alapján.

(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is)

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 20 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • Három éjszaka szállást panzióban 4-5 személyes szobákban (ágynemű van)
  • Egy vacsorát (barbecue party)
  • Belépőjegyet a Medve barlagba
  • Az utazást (benzinköltség oda-vissza kb. 20.000 Ft/autó).
  • A biztosítás díját (az irodában megköthető)
  • A napközbeni étkezéseket.
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó ha van:
Kényelmes túrabakancs; váltócipő; strapabíró túraruha és réteges öltözet, amelyet az időjáráshoz lehet igazítani; esőkabát; 15-30 literes hátizsák, amiben az egész napos túrákon magunkkal vihetünk vizet, élelmet, ruhát, esőkabátot és a felszereléseinket.

Ha van gumicsizmád akkor azt mindenképpen hozd magaddal, az első napi túrán jó hasznát veszed!

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

padis kalandtura sz1

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Pádis kalandtúra

padis_kalandtura_s1
padis_kalandtura_s2
padis_kalandtura_s3