Paklenica Nemzeti Park

trekking turak a paklenica nemzeti parkban kezdo

trekking turak a paklenica nemzeti parkban sz2

Trekking túrák a Paklenica és Plitvice Nemzeti Parkban

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

A Plitvice, valamint a Velebit-hegységben található Paklenica Nemzeti Park Horvátország két kiemelkedő szépségű nemzeti parkja, az előbbit Európa egyik legismertebb és legszebb nemzeti parkjának tartják, míg az utóbbi nevének kiejtése a sziklamászók körében különleges, misztikus szóként hangzik. A számos kanyon és völgy között a NP legnagyobb kanyonja 14 km hosszú, legmagasabb csúcsa az 1757 méter Vaganski vrh. Faunája és flórája is igen gazdag, megtaláljuk itt a mediterrán és a hegyvidéki fajok egyvelegét, legeldugottabb részein háborítatlanul él a zerge, barnamedve, farkas és a hiúz is. A ‘90-es években dúló véres balkáni háború nagyon megviselte a Velebit-hegység észak felé néző részét, így az erre eső falvakban még a mai napig megtalálhatóak a háború nyomai: leégett lakóházak és templomok. Erre a tájra hívunk most titeket nyitó túránkon - a Velebit-hegység legmagasabb csúcsára és eldugott kanyonjaiba, a Winnetou-filmek forgatási helyszínére, egy rövid túrára a Plitvicei-tavak több kilométeres, fából készült kis hidakkal összekötött 16 teraszos kristálytiszta tavaira, valamint egy tengerparti lazulásra még így a szabadságos szezon előtt.

A túra nehézségi foka: n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

Ugrás az oldal tetejére

trekking turak a paklenica nemzeti parkban sz3

Program

1. nap: Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Utunk egy részén autópályán haladunk, azonban nem szükséges végig azon menni, mert a díja igencsak tetemes. A kora délutáni órákban érkezünk meg Starigrad-Paklenicába (a római korban Argyruntumnak hívták és gazdag feltárt leletanyaga a zadari múzeumban lett kiállítva). Az autókat a NP bejáratánál fekvő parkolóban hagyjuk. Útközben még megállunk egy órára, hogy kezünkben a “Nagy Indiánkönyvvel” gyermekkori olvasmányainkat felidézve egy rövid túrát tegyünk a Winnetou-ösvényen (itt forgatták 1962-ben a nagysikerű film első amerikai változatát), majd az út végén egy régi kilátóból megcsodálhatjuk a lábunk alatt heverő, kéklőn csillogó Adriai-tengert. Három éjszakai szállásunk a Nemzeti Park egyik turistaházában lesz, ami a park bejáratától 2 óra gyaloglással érhető el. Este ismerkedős palacsintaparti és helyi likőrök kóstolása (dió, megy, gyomorkeserű stb.) Lehetőség van vásárlásra is.

2. nap: A mai napon a NP legmagasabb csúcsát, a Vaganski Vrn-t hódítjuk meg. Egy fárasztó, de gyönyörű kilátással kecsegtető nap áll előttünk, hiszen 1100 méter szintemelkedést kell megtennünk a csúcsig. Eleinte vegyes fafajtákból álló erdőn haladunk felfelé, majd egy törmelékes szakaszt leküzdve érünk fel a csúcs alatt található nyeregbe. Innen már csak egy félóra választ el a csúcstól, ahol hosszabb pihenőt tartunk, majd ebéd után indulunk lefelé. Késő délután, este szabadprogram. Este BBQ parti, ahol a hegyek mögé lebukó nap látványával búcsúzunk el a ma megmászott csúcstól. Szintemelkedés: 1100 m, túratáv: 16 km

3. nap: A mai napon a Velika és a Mali Paklenica kanyonjaiban és mellékvölgyeiben túrázva fedezhetjük fel a táj szépségét, az ösvény mellett csordogáló patak látványos vízeséseit, sűrű erdőit, ritka növényfajtáit. Ma nem kell számottevő szintemelkedést megtennünk, de bizonyosan el fogunk fáradni. Kora délután érünk vissza a turistaházhoz. Akinek van még ereje és kedve legyalogolhat a parkolóig és onnan autóval 10 perc a tengerpart. Szintemelkedés: 300-400 méter, túratáv:14-16 km

4. nap: Ma korán kell kelnünk (jobb ha már este összecsomagolunk), mert 1 óra legyaloglás és 3 óra autózás vár minket a Plitvice Nemzeti Parkig. A parkot egyedi szépségénél fogva az UNESCO a Világörökségek sorában jegyzi. A látogatókat számos erdei és part menti sétaút várja - bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk. Tavaszi olvadáskor megduzzad a patakok vize, emellett megcsodálhatjuk a park egyik különleges növényét, a törékeny kockás liliomot, ami akár Horvátország nemzeti virága is lehetne, mert a virág szirma a címer kockáit mintázza. Érdemes a parkban 3-5 órát eltölteni, ezalatt minden része bejárható. Várható hazaérkezés a késő esti órákban.

Ugrás az oldal tetejére

trekking turak a paklenica nemzeti parkban sz4

Utazási információk

Időpont:

(Csoportoknak megllapodás alapján más időpontban is)

Részvételi díj:

Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 20 fő.

Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!

A részvételi díj tartalmazza:

A túravezetést 2 fő túravezetővel,

A 3 éjszaka szállást turistaházban (hálózsák szükséges)

Palacsinta parti és likőrkóstolás költségeit

3 napos belépőjegyet a Paklenicai Nemzeti Parkba

Nem tartalmazza:

Az útiköltséget (kb 650 km a távolság) és autópálya díjakat (magyar és egy rövid szakaszon horvát)

Az étkezéseket

Az utasbiztosítás díját (nálunk megköthető)

A belépőjegy árát a Plitvicei-tavakhoz (110 kuna)

A túrákra feltétlenül szükséges: túrabakancs, egy nagy (ebben túrázunk fel kétnapi felszereléssel a turistaházhoz) és egy kicsi hátizsák, hálózsák, fejlámpa, kulacs, esőkabát és -nadrág, napszemüveg, sapka, meleg ruha (pl. polár), túrabot (kíméli a térded lefelé menet)

Jó ha van:

Főző, nedves törlőkendő (a turistaházban van fürdési lehetőség)

Jó tudni:

Az élelmiszer kint drágább mint nálunk, érdemes mindent itthonról vinni, mert vásárolni sem lesz időnk útközben.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

trekking turak a paklenica nemzeti parkban sz5

Ugrás az oldal tetejére

Túra galéria képeit itt találod!

Túra galéria - Paklenica Nemzeti Park

trekking_turak_a_paklenica_nemzeti_parkban_s1
trekking_turak_a_paklenica_nemzeti_parkban_s2
trekking_turak_a_paklenica_nemzeti_parkban_s3