Dél-Olaszország: túrák a kanyonok földjén

del_olasz_kanyonturak

del olasz kanyonturak sz1

Dél-Olaszország: túrák a kanyonok földjén (Puglia és Basilicata)

Túraleírás

Utunk során bepillantást nyerünk e nem mindennapi vidék életébe, megismerkedünk különleges ókori és középkori emlékeivel, felfedezzük rendkívüli természeti csodáit.

Program

1. nap: Érkezés Bariba, majd továbbindulás vonattal Basilicata megye legismertebb városába: Materába. Materai szállásunkon öt éjszakát fogunk eltölteni és innen indulunk a környék városainak és természeti látnivalóinak bejárására.

2. nap : A mai nap Gravina di Puglia középkori hangulatú városába utazunk és bevezetésként rövid túrát teszünk a városban és környékén, amely az Alta Murgia Nemzeti Park részét képezi. A városban számos érdekesség található, mint pl. a neolitikumból és középkorból származó barlanglakások, barlang templomok freskókkal és emberi koponyahegyekkel, az 1778-ban épült, 37 méter hosszú és korábban vízszállításra használt kőhíd, a XI. században épült bazilika, földalatti víz- és borkazamaták és még sok más érdekesség.

(Menetidő: 4-5 óra, szintemelkedés: nincs, távolság: 6-7 km)

del olasz kanyonturak sz4

3. nap: Délelőtt egy félnapos túrát teszünk a Chiesie Rupestri del Materano Nemzeti Park részét képező materai kanyonban, melynek során lemászunk a kanyonba és átkelünk a túlsó partra, ahol barlanglakásokat és ősidőkből származó szentélyeket is meglátogathatunk. Délután szabadprogram a városban. Matera 1993 óta található meg az UNESCO világörökségi listáján és ez a város lesz Európa kulturális fővárosa 2019-ben. A város főleg barlanglakásairól és a mellette található csodálatos kanyonjáról ismert. Mindenképpen ajánlott látványosságok: Palumbaro Lungo (hatalmas földalatti csiszternarendszer) Casa Grotta (tipikus berendezett barlanglakás, ahogy az városiak éltek még az ötvenes években is). A híres Altamurai kenyeret mindenképpen kóstoljuk meg, de finomak a pékségekben helyben sütött zöldséges lepények is. Az esti városi nyüzsgés elképesztően életteli: aki él és mozog, az az utcákon van.

(Menetidő: 3-4 óra, szintemelkedés: 400m, távolság: 5 km )

4. nap: Ma egésznapos túrára indulunk és elmegyünk a kanyon végéig, ameddig csak lehetséges. Sőt még azon túl is, ahol már ösvény se vezet. Oda- és visszafelé is lehetőségünk lesz gyönyörködni a kilátásban, hiszen a kanyon túloldaláról a legszebb a város panorámája. Ehhez azonban le kell mennünk az aljába, átkelni egy patakon és felkapaszkodni a túlpartra. Már felfelé ősi barlanglakásokba ütközünk és ahogy még feljebb haladunk, a XIII-XVI. században épült freskókkal teli barlang kápolnák is felbukkannak. Megállunk azon a ponton is, ahol Mel Gibson a Passio című filmben letekintett a lába alatt elterülő városra. Innen a legszebb a kilátás.

(Menetidő: 6-7 óra, szintemelkedés: 550m, távolság: 13 km)

del olasz kanyonturak sz3

5. nap: Reggel busszal megyünk át a 30 km-re található Laterza városába. Egész napos túrát teszünk az OASE LIPU vagyis az Oase Gravina di Laterzai Nemzeti Parkban található kanyon mentén. A kanyon 12 km hosszú és mélysége egyes helyeken a 400 métert is meghaladja. A túrát egy kisebb barlang bejárásával kezdjük, majd a szakadék szélén haladó ösvényen haladva számos a kilátóponton élvezhetjük a fenséges mélységet és panorámát. A túra végén megnézzük még a neolitikumban lakott barlanglakásokat, majd megpihenünk egy régi kőházban. Ha szerencsénk van, a keselyűk és más ragadozó madarak mellett az itt élő őshonos gekkókat is megfigyelhetjük utunk során. Visszafelé megtekintjük a város legkülönlegesebb látványosságát, amit csak nemrég fedeztek fel egy befalazott fal elbontása során: egy a középkori spanyol uralom alatt működő barlangkocsmát. A feltárás megfelelő források hiányában azóta sem indult el, így az eredeti állapotában láthatjuk a freskókkal teli falakat.

(Menetidő: 7-8 óra, szintemelkedés: nincs, távolság oda-vissza 16 km)

6. nap: Visszautazunk Bariba. Egésznapos szabad program. Az egész napunkat vagy a tengerparton (Bari, Monopoli, Polignano i Mare vannak az egyik vasútvonalon) vagy nevezetességek látogatásával tölthetjük (Castellano di Grotte cseppkőbarlang és Alberobello vannak a másikon). A cseppkövekel teli barlang évi 15 millió látogatóval Puglia megye és Olaszország egyik legismertebb látványosssga, amely 60 méter mélyen húzódik a föld alatt. Alberobellot egyedi építkezési stílusa tette híressé, amely megőrizte és turista paradicsommá változtatta a szegény paraszti otthonok manólakásainak együttesét.

7. nap: Délelőtt városnézés Bariban, majd indulás haza repülővel. Érkezés a délutáni-esti órákban.

del olasz kanyonturak sz2

Utazási információk

Indulási időpontok: 

(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is.)

Részvételi díj:+ repülőjegy

 

Korhatár: 18-65 év

 

Jelentkezési határidő: A korai és olcsó repülőjegy foglalás miatt legkésőbb február 28-i jelentkezés szükséges.

 
       

A részvételi díj tartalmazza:

Nem tartalmazza:

  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • A szállást hostelekben többágyas szobákban
  • A belföldi utazás költségeit (Bari-Matera, Matera-Laterza és vissza)
  • Az utazást és az étkezéseket,
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk az irodában megköthető)
  • repülőjegyet (30-40 ezer ft)
   

A túrákra feltétlenül szükséges:

Jó, ha van:

túrabakancs vagy cipő, kisebb hátizsák egy napos túrához, hálózsák, kulacs, esőkabát, napszemüveg, meleg ruházat

fejlámpa

   

További információk:

 

Mail: laci@viaferrata.hu

Telefon: 20 5796086

 

del olasz kanyonturak sz5

del_olasz_kanyonturak_s1
del_olasz_kanyonturak_s2
del_olasz_kanyonturak_s3