Radnai-havasok

radnai-havasok trekking tura sz8

Radnai-havasok trekking túra

Gyalogtúrák a Keleti-Kárpátok bércein

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

A Radnai-havasok a Keleti-Kárpátok hegyrendszerének egyik legimpozánsabb tömbje. A kristályos metamorfikus kopár sziklatömbök jellegzetes magashegységi tájként tárulnak elénk. A fő kőzetek kristályos palák, de a hegység szerkezetében mészkő és gránitos részek is kimutathatók. A vízválasztó a Nagy Pietrosz (2303m) és az Ünőkő (2279m) csúcsokat köti össze, és innen ered a Nagy Szamos, az Arany Beszterce, az Iza és a Visó. Túránk alatt a főgerinc jellegzetes, kígyózó vonalának két 2000 méter feletti csúcsát is meghódítjuk. Alattunk a gleccserek gyalulta völgyek és a bennük megbúvó, szépen csillogó, tengerszemek teszik varázslatossá a tájat. A gyors hegyi patakok vizei a sziklákon megtörve meredek vízeséseken hullanak alá. Erdély egyik legmagasabb zuhataga, a Lóhavasi-vízesés, több mint 80 m magasból zúdul le a Gonoszkő oldalán. A Radnai-havasok kiváló életteret biztosít a zergéknek. A század elején a vadászat, orvvadászat és a juhnyájak által okozott zavarás miatt a populáció egyre csökkent, mígnem kb. 1927-ben a zergék kipusztultak a régióban. Visszatelepítésük 1964-67 között, a Kárpátok különböző hegységeiből befogott 61 zergével sikerült. Sajnos az 1989-es fordulópont után a zergék száma ismét drasztikusan csökkent, és ma talán 75 példány sem él már a hegységben. A mormotát a francia Alpokból telepítették be; ma a Pietrosz-csúcs körül láthatjuk járatainak bejáratát, s éles füttyentése messziről felhívja a figyelmet jelenlétére. A múlt nyomai is végig kísérnek túráinkon, hiszen az első túranapunkon az egykori hármas erődítményrendszer, az Árpád-vonal bunkereit és lövészárkait is megfigyelhetjük. Az Északkeleti-Kárpátokon át támadó 4. Ukrán Front sikertelenül próbálkozott az Árpád-vonal bevételével, így ez volt az egyik olyan erődrendszer Európában, melyet az ellenségnek nem sikerült áttörni, csak megkerülni! Az összesen kb. 780 km hosszú Árpád-vonal a kárpátaljai Uzsoki-hágótól az észak-erdélyi Borsai-hágóig, majd a székelyföldi (háromszéki) Ojtozi-szorosig húzódott, illetve Székelyföld belsejében azzal párhuzamosan — déli irányból észak felé — futott.Az ezeréves történelmi határtól 15-25 km-re nyugatra, az ország peremén kiépített Árpád-vonal létesítésekor a magyar hadvezetés tökéletesen kihasználta a Kárpátok nyújtotta lehetőségeket. A hegység belsejében futó folyó- és patakvölgyek, szorosok védelmére összpontosítottak, hiszen az ezer méternél magasabb hegyekben nagyobb csapatok támadása lehetetlen volt.

A túra nehézségi foka: n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

radnai-havasok trekking tura sz1

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Kora délután érünk Nagybányára, ahol kb.három órát töltünk el a város megismerésével és az esetleges vásárlásokkal. Ezalatt meglátogatjuk az Ásványtani Múzeumot, az István tornyot és a város történelmi főterét. Ezután három óra igazi román utakon való zötykölődés után megérkezünk Borsabányára egy festői völgybe, ahol elfoglaljuk szálláshelyünket. Este előadás a környékről és az elkövetkező három nap programjáról.

2. nap: Utolsó túranapunkon a tegnapi fáradalmak, a csúcsmászás és a tegnapi pálinkás vacsora mámorának levezetéseként a Lóhavas majd Gargaló 2159 méter magas tömbje lesz az úticélunk. Az első fárasztó 400 métert felvonóval tesszük meg és máris feljutottunk 1200 méter magasságba Kényelmes gyaloglással, majd rododendron és áfonya bokrokkal borított meredek hegyoldalon való gyaloglással érkezünk el a 1907 méter magas Lóhavas csúcsára. Innen egy gerinc, majd egy rövid de meredek kaptató után elérkezünk a Gargaló csúcsra. Visszafelé egy másik úton ereszkedünk le a hegyről és pontosan a 80 méter magas Gargaló vízeséshez érkezünk meg. Ez Erdély egyik legnagyobb vízesése és mit mondjak hát lenyűgöző.
Menetidő: 7-8 óra, szintemelkedés: 910 méter

radnai-havasok trekking tura sz9

3. nap: Mai úticélunk a Radnai-havasok Nagy Pietrosz-csúcsa, mely 2303 m tengerszint feletti magasságával a Keleti Kárpátok legmagasabb egysége. Korai kelés után kisbusszal indulunk Borsába. Jól járható, de folyamatosan emelkedő, áfonyabokrokkal, majd fenyőkkel szegélyezett úton haladunk, majd a Pietrosz völgyén továbbhaladva érünk fel a az 1786 méter magasan fekvő Jezer-völgykatlanba. Itt található egy állandóan működő meterológiai állomás, egy hangulatos tengerszem és egy emlékmű az 1944-es lavina áldozatainak emlékére, amikor is 12 leventét temetett maga alá a hó. Aki elfáradt és szeretne elgondolkozni a hegyek és az ember harmonikus kapcsolatán: itt megpihenhet a szinte már-már romantikus környezetben, a többiekkel azonban továbbindulunk újabb 600 méter szint leküzdésére. A csúcsról tiszta időben a piramisszerű sziklás hegycsúcsok: a Fogarasi-havasok, a Bihar-hegység és a Tátra is jól látható.
Menetidő: 8-9 óra, szintemelkedés:1638 méter

4. nap: Ma bemelegítésként a Máramaros-havasokhoz tartózó Sárkány 1847 méter magas csúcsára túrázunk. Rövid buszozás után a Priszlop-hágóból indulunk és kis szintemelkedéssel kb. 3 óra alatt elérhetjük a hegytetőt. Innen minden irányban csodálatos kilátás nyílik mind a Radnai- mind a Máramarosi- havasokra. Meredek lejtőn haladva gyorsan elérjük a hegy lábánál fekvő esztenát, ahol vendéglátóink igazi máramarosi különlegességgel várnak minket, a puliszkából, juhtúróból és sajtból készült bálmossal. Itt aztán elfelejthetjük a vállalati menza vegetával készített egyen ételeit, és újból megtornásztathatjuk ellustult ízlelőbimbóinkat. Csak győzzünk utána teli gyomorral lemenni a hegyről. Innen azonban már hamar visszaérünk szálláshelyünkre.Kora délután indulunk hazafelé
Menetidő: 5-6 óra, szintemelkedés:430 méter

radnai-havasok trekking tura sz6

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok: megállapodás alapján

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 10, a maximális 20 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • 3 éjszaka szállást menedékházban 3-4 személyes szobákban
  • Bucsú vacsora költségeit
  • Belföldi utazásokat Borsába és a Priszlop hágóhoz
  • Az utazást
  • A további étkezéseket,
  • A biztosítás díját (nálunk az irodában megköthető)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Bakancs, hátizsák, hálózsák, fejlámpa, kulacs, esőkabát, napszemüveg túrabot (kíméli a térded lefelé menet)

Jó tudni: Szállásunk egy magyar tulajdonú hangulatos turistaházban lesz 2-3-4 személyes szobákban. Borsabányán kis bolt és kocsma is található, azonban főleg télen zajos a környék a sípályák miatt, a nyár csendesebb.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

radnai-havasok trekking tura sz5

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Radnai havasok

radnai-havasok_trekking_tura_s1
radnai-havasok_trekking_tura_s2
radnai-havasok_trekking_tura_s5