Makedónia hegyei között

makedonia hegyei kozott kezdo

makedonia hegyei kozott sz3

Makedónia hegyei között
Túrák Nagy Sándor birodalmában

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Makedónia neve elsősorban az idősebb korosztály számara ismert, akik Jugoszlávia fennállása idején többször eljuthattak az akkori számos nemzetből összekovácsolt szocialista birodalom eme legtávolabbi csücskébe. Az ország geopolitikai helyzeténél fogva mindig is kiemelkedő szerepet töltött el a környező országok hódító terveiben: a görög, római, bizánci majd török birodalom részeként létezett egészen az első világháborúig. Csúcspontját Nagy Sándor uralkodása alatt érte el, amikor a Makedón Birodalom egészen Indiáig terjedt. Az első és második balkáni háborúban - hasonlóan Magyarországhoz - területét szétszabdalták, így jelentős részek kerültek Görögországhoz, Bulgáriához és Szerbiához. Az ország 1991-es leválását követően a turizmus fejlődése a mai napig nem indult meg számottevően, így az országot az érintetlen természeti környezet jellemzi. Területének 37 %-át erdő borítja, ahol zavartalanul él több ritka emlős, mint a barnamedve, hiúz, farkas és számos ritkaságszámba menő ragadozó madár. Két jelentős tava, az Ohridi és Prespa-tó környéke az egyetlen hely, ahol nagyobb számban találkozhatunk nyaraló belföldi turistákkal. Itt pelikánokat is láthatunk, amelyek Európában már csak a Duna-Deltában és a tó környékén találhatóak számottevő mennyiségben. Legismertebb hegyei: a Sar, a Baba, a Pelister, a Galicica, a Korab, a Balasica és a Babuna-hegység. Több mint 90 db 2000 méteres magasságot is meghaladó hegycsúcsa közül három 2500 méternél magasabb csúcsot fogunk az itt eltöltött egy hét alatt megmászni. A programban természetesen Makedónia történelméhez szorosan kapcsolódó, a Római Birodalom által alapított romvárosok, a Világörökség részét képező Ohrid városa és számos eldugott ortodox kolostor meglátogatása is szerepel.

A túra nehézségi foka:n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

makedonia hegyei kozott sz1

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Indulás Budapestről korán reggel. Az út Makedóniáig kb. 8 óra alatt tehető meg és végig autópályán halad. Útközben meglátogatjuk a hellén korszakban épült Stobi római település romvárosát, majd este fogunk megérkezni szálláshelyünkre, egy szállóvá alakított hangulatos kolostorba. A kolostornak teljesen felszerelt konyhája van, ahol a vacsoránkat el tudjuk készíteni.

2. nap: Két napi élelmet és felszerelést összepakolva (a maradékot a kolostorban hagyjuk) korán reggel indulunk az 1450 méter magasan fekvő menedékházba. Elfoglaljuk szálláshelyünket, majd rövid pihenő és ebéd után után immár felszerelés nélkül indulunk el a hegység egyik látványos, 12 méter magas vízeséséhez, a Babuna-vízeséshez, ami egy mélykék tóba zuhanva szelídül meg a lábunk alatt. A menedékházig a távolság: 8 km, szintemelkedés: 650 méter, menetidő: 3.5-4 óra. A vízeséshez oda-vissza kb. 8-9 km és 4-4.5 óra gyaloglás.

3. nap: Nagyon korán indulunk, mert a hegységben jellemző a korai felhősödés és a nagy meleg, így 10 óra felé már fent állhatunk a 2538 méter magas Solunska Glava csúcsán. Útközben keresztezünk egy méltóságteljes faóriásokkal teli erdőt, majd egy partizánról elnevezett forráshoz érünk ki, ahol rövid pihenőt tartunk. Innen már folyamatosan felfelé gyaloglunk. 2000 méter környékén elfogy az erdő és magashegyi mezők vállnak a táj uralkodó képévé. A csúcs tetejére egy katonai objektum miatt nem lehet feljutni, de vigaszul szolgáljon, hogy kérhetünk az útlevelünkbe egy csúcsbélyegzőt az ott szolgálatot teljesítő katonáktól. Kora délután érkezünk vissza a menedékházba, ahol rövid pihenő és összepakolás után indulunk vissza túránk kiindulási pontjára. Mivel autóinkat egy pisztráng étterem előtt hagytuk, a szálláshely elfoglalása előtt makedón sült pisztánggal és sopszka salátával ünnepeljük meg mai csúcsmászásunkat. Felfelé távolság: 8 km, szintemelkedés: 1138 méter menetidő: 5 óra. Lefelé: távolság: 16 km, 1788 m színt, menetidő: 6 óra

makedonia hegyei kozott sz4

4. nap: A kényelmes, napfelkelte mellett elköltött reggelink után autóval indulunk következő napi szálláshelyünk, Nizepole felé. Ez a település a Pelister Nemzeti Parkban található, amely nagyvárosokhoz való közelsége miatt felkapott síterep is, ugyanakkor nagy része szinte járhatatlan erdőség, ahol a nagyvadak háborítatlanul élnek a mai napig is. Útközben megállunk Prilep városában egy rövid városnézésre, pénzváltásra és vásárlásra (amennyiben jó idő van, fürdésre is egy kristálytiszta tóban) majd tovább haladunk Bitola nagyvárosa felé. Bitola közvetlen közelében található a 2008 májusában olasz támogatással szépen rendbe hozott Heraklea romvárosa. A Krisztus előtt 4. században alapított város híres szépen megmaradt padló mozaikjairól és restaurált római színházáról. Érdemes a városban is eltölteni egy órát, mert belvárosának felújított állapotú, hangulatos kanyargó utcái, éttermei és cukrászdái, valamint az egymás mellett megférő minaretek és ortodox templomok között sétálva mi is átélhetjük a virágzó kereskedő város fénykorának hangulatát Este hamar nyugovóra térünk, mert korán reggel indulunk a Nemzeti Park legmagasabb csúcsára, a 2601 m magas Mt. Pelisterre.

5. nap: Ma egész napos túrára indulunk a Pelister csúcsára. Turista útjelzések a hegységben nincsenek felfestve, így erősen tapasztalatunkra és tájékozódó képességünkre leszünk utalva végig a túránk során. Eleinte egy erdővel szegélyezett völgyben, majd feljebb érve kopár részeken haladunk, végül a csúcson egy meteorológiai állomás közvetlen szomszédságában fogunk megpihenni. A hegyről visszaérkezve rövid összepakolás után indulunk tovább következő szálláshelyünkre, a Prespa-tó mellett fekvő üdülőhelyre.
Távolság: 16 km, szintemelkedés: 1200 méter, menetidő: 8-9 óra.

makedonia hegyei kozott sz2

6. nap: Felkelés után első utunk egy 16. században épült, eldugott, de épen maradt freskóiról híres középkori kolostor templomhoz vezet, amelynek falán található angyal ábrázolás az ország papírpénzén is látható. Ezután átkelünk a Prespa és Ohridi-tavat elválasztó hegyvonulaton, majd az albán határon található, az ország leghíresebb kolostora, a Sveti Naum felé vesszük az irányt. A kolostor és környéke kedvelt turista célpont, így ne lepődjünk meg, hogy az eddigiektől eltérően itt fogunk találkozni turistákkal, ami a hegyekben barangolás során ritka jelenség. Itt nem csak az épen maradt kolostort nézhetjük meg, hanem a pisztrángjairól híres tengerkék vizű Hét-forrás környékét is. Kora délutáni célpontunk Ohrid Unesco Világörökség által védett ókori és középkori városa, kolostoraival, ókori amfiteátrumával, középkori erődjével és számos más érdekességgel. Az éjszakát a tó másik partján egy kicsi, de hangulatos (közvetlenül a tóparton ülve vacsorázhatunk) magánkempingben töltjük.

makedonia hegyei kozott sz7

7. nap: Délelőtt két órát vásárlásra szánunk Struga-ban, mert több lehetőség az elkövetkező napokban már nem lesz, majd továbbutazunk Tetovo-ba. Ez már egy albán többségű város, ez tisztán látható a városi élet kavalkádjáról valamint a városban található muszlim mecsetekről és minaretekről. Mai szállásunk egy menedékházban Popova Sipka sí központban lesz.

8. nap: A mai napon makedóniai barangolásunk harmadik 2500 méretnél magasabb csúcsát fogjuk megmászni és egyben a legmagasabbat is az itt tartózkodásunk alatt. A Titov Vrv 2784 méter magasan emelkedik ki az ország nyugati részén és tetejéről csodálatos kilátás nyílik az Albán-Alpok felé! A túra nem megerőltető, jól kitaposott ösvényen folyamatosan emelkedünk felfelé, majd a csúcs előtt egy meredekebb szakaszon érünk fel a hegy tetejére. Visszafelé egy rövidebb, völgyekben kanyargó útvonalon érünk vissza menedékházhoz, ahol az utolsó estét, a búcsúesténket töltjük. Távolság: 18-20 km, szintemelkedés: 1000 méter, menetidő: 8-9 óra.

9. nap: Korán reggel indulunk hazafelé. Várható érkezés kora délután.

makedonia hegyei kozott sz6

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok:
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
 
Létszám: min.8 fő, a max. 20 fő.
Korhatár: 18-65 év (A 18 éven aluliakból álló csoportban lennie kell legalább egy felnőtt kísérőnek)
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A túravezetés díját
  • A szállásokat kolostorban, hegyi menedékházban, kempingben
  • Belépőjegyeket a Stobi és Heraklea romvárosba,
  • Meleg vacsorát a búcsúest napján
  • Az utazást és az autópálya díjakat (Szerbiában 26 Euro egy útra, Makedóniában 4-5 Euro ugyanez)
  • Az étkezéseket
  • Az utasbiztosítás díját (kötelező a megkötése);
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Túracipő vagy túrabakancs, esőkabát, meleg ruha, napszemüveg, fürdőnadrág, sapka, kisebb hátizsák (20-30 literes), fejlámpa, kulacs, sátor, hálózsák, derékalj túrabot (lefelé kíméli a térdet), naptej, eü csomag, gázfőző
Hasznos információk:
Szállás: Szállásaink nagyon változatosak lesznek a kolostor egyszerű, de tiszta szobájától kezdve a hegyi menedékházon keresztül a vízparti kempingig. Mivel a turizmus iparága Makedóniában még a virágzás előtt áll, szálláshelyekben az ország csak a felkapott két tó és síterepek közelében bővelkedik.

Időjárás: Mivel Makedónia jóval délebbre fekszik mint hazánk, általános éghajlata 2 fokkal melegebb mint itthon. Meleg, száraz nyarak jellemzik az országot, de azért a melegebb ruházatot és esőkabátot ne hagyjuk otthon.

Élelem: Beszerzésére lesz lehetőség kb. két naponta. Az átlagárak olcsóbbak, mint nálunk.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

makedonia hegyei kozott sz8

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Makedónia hegyei között

makedonia_hegyei_kozott_s1
makedonia_hegyei_kozott_s3
makedonia_hegyei_kozott_s4