Bihar-hegység, Pádis tavasszal

bihar-hegyseg padis-fennsik sz7

Bihar-hegység, Pádis fennsík

Jégbarlangok, vízesések, rejtett szurdokok elvarázsolt világa

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Túráink az erdélyi Bihar-hegység É-i területeit járják be, érintve a vidék legszebb látványosságait. Szurdokvölgyek, barlangok, bővizű patakok, havasi rétek barangolásra, felfedezésre csábító világa ez, amit neked is látnod kell. Fennsíkjai és csúcsai között nagyszámú bővizű patak ered, itt van a Sebes- ,Fekete- és a Fehér-Körös, a Meleg-Szamos forrásvidéke. A Pádis szó "katlan"-t jelent. Lefolyástalan területein páratlan karsztjelenségek figyelhetők meg, a hegyvidék lábánál feltörő források mély szurdokokat vágtak maguknak, egykor hatalmas barlangok beszakadásával mély kanyonok születtek. Az 1800 métert meghaladó csúcsok között, még ma is kiterjedt lakatlan területek húzódnak meg, hatalmas erdeiben napokat túrázhatunk úgy, hogy a hegyi pásztorok esztenáin kívül emberi építménnyel alig találkozunk.

Pár évvel ezelőtt még mi is csak gyűrött térképek, néhány fotó és magával ragadó élménybeszámolók alapján hallottunk e vidékről, azóta viszont évente több alkalommal is visszatérünk, mert tudjuk, nincs két egyforma Pádis élmény. A tavasz virágpompája, a nyár túrára csábító hűvöse, az ősz ragyogó színei egyedivé teszik ezt a nem is oly távoli, de még ma is eldugott vidéket. Két túránkon megmutatjuk neked a vidék fő látványosságait, (Csodavár, Galbina, Szamos-bazár) ezen kívül a Boga és a Köves-Körös völgyének látnivalóit is (Háromkirályok-vizesés, Boga-katlan, Phaeton-esés, Medve-barlang). Mindenhol más nehézséggel fogunk szembesülni útjaink során, de élményeink is egyediek lesznek. Ferratagyanús mászás és kapaszkodás a Galbina habjai felett, barlangi túra az Alvilág patakja mellett, a Szamos-bazár hatalmas szurdokának felfedezése, a 80 méteres Phaeton vízesése mellett emelkedő sziklafal és az Istenek Havasa csúcsának megmászása. Túráink semmilyen felkészülést, vagy speciális felszerelést nem igényelnek. Közepesen edzett, de kalandvágyó túrázó bátran nekivághat útjainknak. El kell azonban mondani, hogy nem erdei sétát ajánlunk. Egész napos, sokszor nagy szintkülönbséget leküzdő útvonalakon fogunk haladni, tehát nem árt, ha előtte mozogsz egy kicsit.

Szállásunk igaz a központi területektől viszonylag távol, de a jól megközelíthető Boga-völgy mélyén található. A kemény túrák után kényelmesen pihenhetjük ki magunkat szobáinkban, a konyhában és a patakparti tűzrakóhelyen magunk által készített vacsorát fogyaszthatunk. Jól bevált szállásunkat és feledhetetlen élményeinket szeretnénk veled megosztani. Gyere velünk és oltsd szomjadat a Bihar hűs vizével!

A túra nehézségi foka: n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

bihar-hegyseg padis-fennsik sz4

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Korán reggel indulás. Távolság kb. 340 km (kb. 5 óra). Határátlépés Ártándon, itt lehetőségünk lesz pénzváltására. Délután egy órára érünk Boga-telepre (Satul de vacanţă Boga), ahol a Flóra-panzióban foglaljuk el szállásunkat. A nap hátralevő részében egy rövid túra vár még ránk a Háromkirályok vízesés (Cascada Bulbuci) és az Ördög-szája barlanghoz. A három órás túrára nem szükséges felszerelés. Este a vacsora mellett rövid előadás során ismerkedhettek meg a terület földrajzával, a következő napokon bejárandó területekkel.

2.nap: Reggel hét órakor ébresztő, majd reggeli után kb. 15 perces autózással érjük el a Köves-Körös (Crişul Pietros) és a Galbina-patak torkolatát. Célunk ezen a napon a Flóra rét (Poiana Florilor) és a Galbina kőköz (Cheile Galbenei). Kiépítettség és nehézség szempontjából a vidék legkeményebb túrája, bár átlagos képességekkel is könnyedén teljesíthető, mivel rövidebb távot kell csak leküzdeni. Két helyen a patak felett, a sziklába szerelt sodronykötélen kapaszkodva, mesterségesen kiépített lépéseken, illetve karunk erejével kell előrehaladnunk. Az Eminenciás esés (Cascada Evantai) mellett az ösvény egyik ága a vízesés mellett annak barlangjába vezet. Elemlámpával felszerelve, láncok segítségével lassan emelkedünk a barlangban, hogy végül a Látogató-barlangnál ismét a felszínen folytassuk utunkat. Innen ismét a szurdokban haladunk a patak feletti ösvényen, a Galbina-kitörés (Izbucul Galbenei) felé, mely tulajdonképpen a Csodavárban eltűnő hatalmas víztömeg kivezető nyílása. . Innen fordulunk vissza, hogy a Galbina völgyén keresztül hazatérjünk. (szintemelkedés: 950 m, távolság: 17,8 km)

bihar-hegyseg padis-fennsik sz6

3. nap: Korai kelés után a Pádis-fennsík egy sokak által eddig ismeretlen és pont ezért még kevésbé érintett területe felé indulunk. Aznapi célunk a Bihar-hegység egyik legmagasabb csúcsa, az 1792 méter magas Bocsásza meghódítása lesz. A Varasó-réti nagy elágazásnál hagyjuk autóinkat, majd a Szamos-bazár mellett elhaladva, réteken és esztenák között érünk fel a széles hegyhátakból és lapos csúcsokból álló főgerincre. Balra messze a Mező-havas (Vf. Poieni) és az Istenek-havasa (Vf. Bohodei), előttünk még jókora távolságban a Bocsásza meredezik. Északkeleten pedig még távolabb a Vigyázó csúcsa sejlik fel. Végig széles ösvényen haladunk, majd közvetlen a csúcs előtt törpefenyvesben és sziklák között kell az utat keresgélnünk. A csúcsról pazar kilátás nyílik Biharfüred felé és a Dregan-patak völgyére, a környező hegyek vizeit felfogó hatalmas Dregan-völgyi víztározó irányába. Vissza ugyanazon az útvonalon érkezünk autóinkhoz.
(szintemelkedés: 970 m, menetidő: 8-9 óra, távolság: 22 km)

4. nap: Utolsó napi programunk a híres Medve barlang (Peştera Urşilor), mely Románia egyik legszebb cseppkőbarlangja. A nyolcvanas évek közepén felfedezett barlang belseje mentes a koromlerakódásoktól, vasas, kénes színeződéses cseppkövei mellett Európában egyedülálló cseppkőformációit is láthatjuk. A kb. negyven perces román nyelvű vezetés után dél körül indulunk hazafelé.

bihar-hegyseg padis-fennsik sz1

 Ugrás az oldal tetejére

Részvételi feltételek

Indulási időpontok: megállapodás alapján

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 10, a maximális 20 fő.
Korhatár: 14-50 év (18 év alattiak csak írásos szülői nyilatkozattal, 14 év alattiak csak felnőtt felügyeletével)
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállást a panzióban 4 személyes szobákban (ágynemű van);
  • Egy vacsorát (barbecue party) ;
  • Belépőjegyet a Medve barlagba
  • Az utazást (benzinköltség oda-vissza kb. 15.000 Ft/autó).
  • A biztosítás díját (az irodában megköthető)
  • A napközbeni étkezéseket.
A túrákra feltétlenül szükséges:  
Kényelmes túrabakancs; váltócipő; strapabíró túraruha és réteges öltözet, amelyet az időjáráshoz lehet igazítani; esőköpeny, kabát; kisebb hátizsák, amiben az egész napos túrákon magunkkal vihetünk vizet, élelmet, ruhát, esőköpenyt, túrabot.  

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

a Orange Peak Outdoor csapata!

bihar-hegyseg padis-fennsik sz5


Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Pádis / Bihar-hegység

bihar-hegyseg_padis-fennsik_s1
bihar-hegyseg_padis-fennsik_s2
bihar-hegyseg_padis-fennsik_s3