A kis testvérek a Júlia-Alpokban: Prisank és Mangart

prisank mangart-via ferrata tura juliai-alpok kezdo

prisank mangart-via ferrata tura juliai-alpok sz1
Prisank, Mangart-via ferrata túra-Júliai-Alpok
Ha már megvolt a legmagasabb jöjjenek az igazi kihívást jelentő "kistestvérek"

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Az 1921 óta védetté nyilvánított Triglav Nemzeti Park a legmagasabb csúcsáról, a 2864 méter magas Mt. Triglavról kapta nevét. A dolomit/mészkő hegység 200 millió évvel ezelőtt a Triász korban keletkezett - ezt a előkerült ammonitesz leletek is bizonyítják - de formavilágának kialakulásában a jégkorszak arculatformáló tevékenysége is jelentős szerepet kapott.

A hegymászás kezdete 1778-ra nyúlik vissza, amikor is először állt ember a Mt. Triglav 3000 méter közeli csúcsán az osztrák Lovrenc Willomitzer és három helyi lakos személyében. A Mt Triglavon kívül még számos 2000 m feletti csúcs található a Nemzeti Park területén - olyanok, mint pl: a Jalovec (2645m), a Mangart (2679m), a Prisank (2547m), a Razor (2601m), a Skrlatica (2738m), a Spik (2472m), a Kanjavec (2568m), a Lepo Spicje (2398m) és a Krn (2244m). A hegymászás igen népszerű sport Szlovéniában, hiszen az ország 2 milliós lakosságából 150 ezren tagjai a Szlovén Hegymászó Szövetségnek, és ma már 165 menedékház található a Nemzeti Park területén.

A túra nehézségi foka:n3

Az utat gyakorlottabb turistáknak ajánljuk, illetve azoknak, akik szeretik a nehezebb túrákat, és nem rettennek vissza egy kis sziklamászástól. A túrához az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, vagy nehezebb, nagy mélység felett futó, de végig jól biztosított via ferrata utakon vezetnek. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő: 6-10 óra, szintemelkedés 600-1500 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

prisank mangart-via ferrata tura juliai-alpok sz4

Ugrás az oldal tetejére


Program

1. nap:Indulás Budapestről kora délután. Érkezés a Vrsc hágóhoz este 10-11 felé. Szállásunk a Prisank lábánál a hágótól kb. 15-20 percre helyezkedik el, így csomagjainkat hátunkra kell vennünk. Mindenképpen hátizsákba csomagoljunk a könnyebb szállíthatóság miatt!
(Szintemelkedés: 50 m, menetidő: 15 perc)

2. nap:A Prisank 2547 méter magas csúcsát több úton is el lehet érni. Hogy növeljük az izgalmat és változatos szakaszokon is másszunk, az egyik legszebb és legérdekesebb úton indulunk a csúcs felé. Mivel szinte rögtön a fal mellett van a menedékházunk a beszállásig csak fél órát kell gyalogolnunk. A reggeli kávé íze még a szádban lesz, miközben már mászol. Ugye ez minden ferratázó álma? Repedés mászás, vaslépcsős szakaszok, kitett gerinc és végül egy óriási sziklaüregen való átmászás jellemzi az utat lehetőséget adva, hogy a ferratazás szinte minden trükkjét kipróbáljuk. Igazi kihívás az ínyenceknek! Amikor azt hittük, hogy felértünk, még egy hosszú gerincen is át kell mennünk, hogy elérjük a Prisank sokszor felhőbe burkolódzó csúcsát. Aki elfáradt az utat félúton megszakíthatja és egy kényelmes ösvényen visszamehet a hágóig. Korán indulunk, mert a délelőtt folyamán még naposabb az idő, de délutánra már komor fellegek is gyülekezhetnek a csúcs köré. Az elmaradhatatlan csúcs fotó után egy sétaösvényen jövünk le a hegyről és két óra múlva elérjük a menedékházat.(Szintemelkedés 1050 m, menetidő 8-9 óra)

prisank mangart-via ferrata tura juliai-alpok sz2

3. nap:A reggelit követően ma, egy a tegnapinál kicsit rövidebb, de mégis újabb izgalmakat tartogató túrára indulunk a Mangart csúcsára. Szerencsére egy fizetős úton autóval egész közel tudunk menni a beszálláshoz ezzel jelentős időt megtakarítunk. Először lefelé gyalogolunk, de csak azért, hogy aztán újból felfelé mászhassunk. És milyen szakaszon! A hegység egyik legkitettebb, de jól biztosított majdnem 400 m hosszú útja a Via ferrata Italia az olasz oldal felöl közelíti meg a csúcsot. Végig lábunk alatt terül el völgy és szinte csak függőlegesen megyünk felfelé. A bemelegítés után már könnyebb dolgunk lesz a következő 400 méterrel és vegyes terepen (viaferrata-trekking) kora délután érjük el a Mangart 2679 méter magas csúcsát. Délután érünk vissza szálláshelyünkre, ahol a búcsúvacsora alatt bőven lesz lehetőségünk az élményeket újból feleleveníteni. (Szintemelkedés 830 m, menetidő 6-7 óra)

4. nap:Utolsó napra is maradt azért valami érdekes. Aki bírja még és van kedve is hozzá, azokkal ma egy 4-5 órás ferrata túrára indulunk a Mosjstrovka 2332 m magas csúcsára. Aki nem akar jönni velünk (mert fáradt, vagy csak egyszerűen nincs kedve újra a csúcsra jutni) számos egyéb programból is választhat (Soca forrás, rafting, Boka Kozjak vízesés, Kobaridi múzeum stb) A ferrata nem nehéz., csak néhány helyen kitett, de lehetőséget ad arra, hogy megcsodálhassuk a hegy tetejéről két nappal ezelőtti célunkat az Arccal egyetemben. (az Arc egy neves mászóút a Prisankra). Délután 3 óra felé indulunk haza Budapestre.(Szintemelkedés 721 m, menetidő 4-5 óra)

prisank mangart-via ferrata tura juliai-alpok sz5

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok:
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
 
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 14 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata oktatást
  • A via ferrata felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, csúszófék, karabinerek stb.)
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • Három éjszaka szállást turistaházban
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk az Irodában megköthető)
  • Az utazást (benzinköltség oda vissza kb. 40.000 Ft/autó)
  • Útdíjat a Mangarthoz vezető úton
  • Magyar és osztrák autópálya díjakat ( osztrák 8 Euro, magyar kb. 2900 Ft oda vissza)
  • Egyéb extrémsport programokat (rafting, kanyoning, stb.)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
túrabakancs, esőkabát és nadrág, 15-30 literes hátizsák, napszemüveg, sapka, hálózsák, jó erőnlét, vidámság vércukorszintet fenntartó tápanyag (müzli szelet, csoki, szőlőcukor), innivaló túrabot (kíméli a térded lefelé menet), fényképezőg

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

prisank mangart-via ferrata tura juliai-alpok sz3

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Prisank-Mangart

prisank_mangart-via_ferrata_tura_juliai-alpok_s1
prisank_mangart-via_ferrata_tura_juliai-alpok_s2
prisank_mangart-via_ferrata_tura_juliai-alpok_s3