Dolomitok kezdő via ferrata túra

dolomitok kezdo viaferrata tura kezdo

dolomitok kezdo viaferrata turasz1

Dolomitok kezdő via ferrata túra

Low risk, high fun (Cortina környéke)

Túraleírás

Valahol az Alpok csúcsai között, Észak-Olaszországban van egy hegycsoport, melynek neve a sziklamászóktól, a túrázókon és a fotósokon át, a magas hegyek minden szerelmesének szívét megdobogtatja: a Dolomitok. A napnyugtakor rózsaszínben pompázó falak, tavak vizében tükröződő kőcsipkék, bástyaszerű tornyok mesébe illő világa ez. Sokan ismerik és kedvelik Európában e vidék szépségeit, évente több ezren fel is keresik, hogy autóból, egy turistaház teraszáról, vagy bakancsot húzva közelebbről gyönyörködjenek benne. Erre a vidékre invitálunk téged, gyere velünk és kerülj közelebb a hegyekhez, testileg és lelkileg is.

Ezt a túrát olyan embereknek ajánljuk, akik készek jól felszerelt kempingben eltölteni a szabadságukat. Akiket nem riaszt el, hogy korán indulunk, ebédünket a hegyentöltjük el és sötétedés után a sátrak előtti főzőcske közben együtt idézzük fel az aznap látottakat. Nem csak szerpentineket, meredek kapaszkodókat, törmeléklejtőket kínálunk most Neked, hanem a falmászás előtti utolsó fokozatot, a VIA FERRATA-t!

A szállásunk a Dolomitok szívében, Cortina di Ampezzo közelben található, jól bevált és kiválóan felszerelt kempingben lesz. Egy ún. Base Campet építünk ki minden kényelemmel: asztal, székek, vízmelegítő, BBQ sütő, reggeli kávé és tea, így nem kell az izolíreden kuporognod és a reggeli ébredés is kellemesebb. Érkezés után vezetőink segítségével megismerkedhetsz a ferratázás eszközeivel, szabályaival és a lehetséges veszélyforrásokkal. A négy nap alatt négy via ferratát járunk be lesz benne kanyon és csúcsmászó túra is. Sportos kezdőknek ajánljuk ez a programot.

A túra nehézségi foka:n2

A túrához átlagos sportos fizikai erőnlét szükséges, illetve bizonyos speciális ismereteket kíván, melynek elsajátítását a program előtt mi biztosítjuk számodra. A túra akár nagy is haladhat, tehát nem árt, ha korábban már jártál magashegységben és nincs tériszonyod. Haladás jelzett ösvényeken, sziklás patakvölgyekben és sziklákon történik. Átlagos napi menetidő 6-8 óra, napi szintemelkedés 600-1200 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

Ugrás az oldal tetejére

dolomitok kezdo viaferrata turasz2

Program

1. nap: Utazás.
Találkozó 16-18 óra körül a Cortina d`Ampezzótól északra található Olimpia Campingben. Távolság Budapesttől: kb: 800km (9-10 óra). Este rövid beszélgetés a ránk váró napok élményeiről. Alvás reggelig.

2. nap: Monte Paterno (2744 m) - Innerkofler és Forcelle ferrata.
A túra célja egy csúcs az óriások előszobájában. Az Auronzo házig (2400 m) fizetős műúton megyünk, innen pedig gyalog a Lavaredo-házig, majd a felette lévő hágóig, amely a híres Tre Cime (Drei Zinnen) - és a Paterno csúcsa között húzódik. Itt mindig nagyszámú turista verődik össze, hogy a Tre Cime félelmetes falaiban gyönyörködjön. Folytatva utunkat a Paterno csúcsa alatt, a Locatelli menedékház (2600 m) felé indulunk. Rövid pihenő és fotózás után, egy keskeny sziklagerincen(-on-ben) kiépített ferratán jutunk a Camoscio-hágóra. Az út végig emelkedik, de nagyon szép és egyáltalán nem veszélyes, jól biztosított, közvetlenül a Paternora vezető ferrata előtt egy menedékúttal.Továbbra is a Paterno-ról lefutó gerinc mentén haladunk K-felé, majd egy törmeléklejtőn vágunk le visszavezető utunkra. Innen ismét az Auronzo ház felé gyalogolunk, parkolóban hagyott autóinkhoz. Este szállás a kempingben.
(Menetidő: 7-8 óra, Szintek: +600m, -600m)

dolomitok kezdo viaferrata turasz6

3. nap: Col Rosa ( 2166 m)A mászos via ferrata a kempinghez közel található.Egy órás felgyaloglás után érünk el a beszálláshoz, majd két órás mászás után a hegy tetejére, ahonnan pazar kílátás nyílik Cotinára valamint a Tofana, a Cristallo és a Sorapis tömb felé. Lefelé katonai lövészárkokat és állásokat keresztezve érük vissza a folyó partjára, majd a kiindulási pontra. Délután szabadprogram.
(Menetidő: 6-7 óra, Szintek: +850m -850m)

4. nap: Averau (2694 m) vagy Ferrata degli Alpini Egész napos gyalogtúra és via ferrata túra a Dolomitok legszebb részén. Indulás a Falzeregó hágóbol, kanyargós gyalogösvényen haladunk egyre feljebb és feljebb.A csúcstámadás előtt megpihenünk egy menedékháznál(itt lehetőségünk lesz vásárolni ételt vagy italt, de visszafelé is megpihenünk itt) Felvesszük a felszerelésünket és kb 1,5 óra múlva már fent is állhatunk a csúcson.Este a kempingben barbecue party! 
(Menetidő:6-7 óra, Szintek: +650, -650m)

dolomitok kezdo viaferrata turasz5
5. nap: Giovanni Barbara ferrata – Hazautazás
A reggeli összepakolás után már autóval indulunk hazafelé, de előtte még kitérőt teszünk a közeli Fanes-patak szurdokába. A jól kiépített kényelmes tanösvényen egy óra alatt eljutunk a szurdok hatalmas vízesései felett induló könnyű ferrata beszállásához. A rövid drótos szakasz közvetlenül a dübörgő vízesés alatt halad el, majd a szurdokvölgy aljáról visszakapaszkodik a platóra. Innen vissza ismét egy óra az út kényelmes tempóban, útközben még csobbanhatunk egyet a kristálytiszta patak vizében. A hazaindulás a kempingből dél körül, érkezés Magyarországra a késő esti órákban.
(Menetidő: 3 óra, +200m, -200m)

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok: 2021. július 31-augusztus 4.

Jelentkezési határidő: 2021 július 15.
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj: 59.500 Ft / fő
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 16 fő.
Korhatár: 18-60 év
Utazás: Utazás telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata és magashegyi oktatást;
  • A via ferrata felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, csúszófék, karabinerek stb.);
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállásokat kempingben;
  • Barbacue parti költségeit (étel, ital ami belefér, vega vegán opcióval)
  • Az étkezéseket
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk megköthető);
  • Az utazást: az utazást (benzinköltség oda vissza kb. 45.000 Ft/autó) , az autópálya díjakat(magyar/osztrák)
  • útdíjat az Auronzo hágóba 22 Euro/autó
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
túrabakancs vagy cipő, esőkabát és nadrág, napszemüveg, sapka, fejlámpa, sátor, izolír, hálózsák, meleg ruha, hátizsák (20-35 literes), bringáskesztyű túrabot (kíméli a térded lefelé menet), gázfőző, pohár, evőeszközkészlet

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

a Orange Peak Outdoor csapata!

dolomitok kezdo viaferrata turasz4

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbu

Túra galéria - Dolomitok kezdő 1

dolomitok_kezdo_viaferrata_tura_s1
dolomitok_kezdo_viaferrata_tura_s2
dolomitok_kezdo_viaferrata_tura_s3