Monte Rosa-csoport

a wallis-i alpok negyezresei sz6

A Vallis-i Alpok négyezresei

A Monte Rosa-csoport

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Gyorsvizű patakok, kecses templomtornyok, napsütés, virágzó leánderek, gőzölgő kávé és pizza illata fogad ahogy kiszállsz a kocsiból 12 órányi vezetés után Alagnában, de mi mind nem ezért jöttünk! Hanem a több mint 3000 méterrel a templomtornyok fölé tornyosuló jeges, megközelíthetetlennek tűnő hegyek vonzottak ide, a jég és sziklák birodalmába. Ha a jószerencse úgy hozza, mi fogunk lenézni pár nap múlva fentről, 4554 méterről, Európa legmagasabban fekvő házának teraszáról a faluban kávét szürcsölő sokasságra. Ha szereted a kihívásokat, és úgy érzed megfelelsz a feltételekben kiemelteknek, csatlakozz a túrához, rengeteg kaland vár rád "Európa nagy játszóterén" !

A Monte Rosa csoport a Mont Blanc után a második legmagasabb csúcsot tartalmazó masszívum az Alpok fővonulatában, az olasz-svájci határon. Az itt található, technikailag nem nehéz trekking csúcsok közül 5db négyezer méter feletti megmászására nyílik lehetőségünk az 5 nap alatt. Ezek: Balmenhorn (4.167m), Piramide Vincent(4.215m), Corno Nero(4.322m), Ludwigshöhe(4.342m), Parrot Spitze(4.436m) Punta Gnifetti-Signalkuppe(4.554m). A túra fő célja a Signalkuppe megmászása, ha az időjárás és a csapat erőnléte megengedi, a többi csúcs közül is minél többet útba ejtünk akklimatizációs mászások alkalmával.

A túra nehézségi foka:n4

Ezeket a túrákat gyakorlott via ferratázóknak vagy magashegyi túrázóknak ajánljuk. A túrához bizonyos magashegyi ismeretek és sziklás terepen való lépésbiztonság, az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), testi és pszichés terhelhetőség, jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, és nehéz (sokszor függőleges), kitett (nagy mélység felett vezető) ferrata utakon vezetnek. Néhány útvonalon, dróttal nem biztosított meredeken emelkedő, könnyebb mászást igénylő, vagy rövidebb havas és jeges szakaszok előfordulhatnak. Néhol kiegészítő kötélbiztosítást is használhatunk. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő 8-10 óra, szintemelkedés 500-1800 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

a wallis-i alpok negyezresei sz4

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Utazás Alagnába egyénileg. Az alagnai kempingben találkozunk délután, megbeszéljük a szükséges részleteket, összekészítjük a hátizsákokat, és rápihenünk a másnapi túrára. Az éjszakát sátorban töltjük.

2. nap: Fél 7kor kelünk, és tábort bontunk. Sífelvonókkal 2 átszállással emelkedünk 1190 ről 3100 méterre. 5 napnyi felszerelést tartalmazó zsákjainkkal nekivágunk a lassú és fáradtságos, ám akklimatizációnak igencsak megfelelő útnak a 3640 m-en fekvő Gnifetti menedékház felé. Innen nagyon szép kilátásunk lesz több négyezresre is. Közvetlenül a Gnifetti házból csodálhatjuk a Lyskamm gerincét, a Vincent Pyramid-ot, és a távolban a Mont Blanc tömbjét. Miután délután megérkeztünk és elfoglaltuk szálláshelyünket, gyakorolni fogjuk a gleccseren mozgást, a felszerelés használatát, összeállítjuk a következő napi kötél-partikat. Túra nehézsége: gleccsertúra, szintemelkedés 550m,

3. nap: Reggel 6kor ébresztő, 7 kor neki is vágunk akklimatizációs túránknak a Vincent nyeregbe, ahonnan már szinte az összes környékbeli csúcs látszik. Innen már csak egy nagyobb 200 m-es emelkedő a legközelebbi négyezer méter feletti csúcs, a Vincent Piramide. Kora délután vissza is térünk a házhoz, ahol kipihenhetjük aznapi fáradalmainkat. Túra nehézsége: gleccserhasadékok, 40 fokos hólejtő, szintemelkedés: 600m.

4. nap: Reggel 5-kor kelünk, 6kor indulunk, aznapi cél a Balmenhorn, és a Ludwigs Höhe. A Balmernhorn bivak fekvése, illetve a 2400 m-es kitett keleti fal látványa szintén felejthetetlen élmény, és jó fotó téma. (Ha az időjárás bizonytalan, esőnap, további akklimatizációs túra).
Túra nehézsége: gleccserhasadékok, 40 fokos hólejtő, szintemelkedés :700m.

a wallis-i alpok negyezresei sz5

5. nap: Reggel 4kor kelünk, ahogy lehet indulunk is a Signalkuppe felé. Az utat még a hold és fejlámpáink fényénél kezdjük, zúzmarás hajnali hidegben. Ahogy elérjük a Lyskamm nyerget (4200m) feltárul előttünk a nagyszerű északi fal látványa, háttérben a Matterhornnal, igazán fenséges látvány. Innen még jó messze van uticélunk, a Parrotspitze szérakjai alatt jó tempóban kell haladni, de délre minden bizonnyal megérkezünk a Margherita menedékházba, túránk legmagasabb pontjára, a Signalkuppe tetejére!. Akinek jó a szeme (hmm, nagyon jó a szeme…) a teraszról saját autóját is láthatja akár, rögtön alattunk a faluban. A kilátás elképesztő, 4550 méteren, alattunk a Pó-síkság, mögöttünk az Alpok svájci vonulata. Ha szerencsénk van, mászókat is látunk a keleti gerincen, az igen meredek út kiszállása pont a ház mellett van! Nem maradunk azonban túl sokáig fenn, hosszú az út vissza a szállásra! Túra nehézsége: gleccserhasadékok, 50 fokos hólejtő, nagy magasság, nagy távolság, szintemelkedés: 900 m.

6. nap: (Ha az időjárás miatt el kellett halasztanunk eddigi programjainkat, ezt a napot esőnapként ezek pótlására használjuk fel, és csak az utolsó felvonóval megyünk le.) Síliftekkel lemegyünk a faluba, attól függően hogy mikor érünk le, a kempingben pihenünk, esetleg aki nem fáradt volna el eléggé, kipróbálhatja a falu határában a mászó falat, vagy akár egy rafting programra is befizethet. Az éjszakát már lenn töltjük a kempingben, sátorban, búcsúesténkre is itt kerül sor. A túra programja ezzel véget is ér itt.

7. nap: Hazautazás egyénileg.

a wallis-i alpok negyezresei sz8

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Mire kell számítanod ha jelentkezel: Elengedhetetlen előfeltétel a kiváló erőnlét és a hegyi túrázási múlt. Hegymászó előképzettségre nincs szükség, de a nagy magasság miatt nem árt ha szervezeted alkalmazkodó képességét már kipróbáltad 3000 m körüli túrázással, és a magassággal szembeni tolerancia hiánya, tériszony nem a túrán derül ki. Amennyiben nem túráztál még 3000 méter körül, ezt az utat nem javasoljuk. Erőnlétileg arra kell készülni, hogy 20 kg körüli, magashegyi felszereléssel kell aránylag nagyobb távot, 1000 m szintemelkedést leküzdeni, esetleg metsző szélben, ritka levegőben. A magasság, a hágóvas, és a többiekkel egy kötélen közlekedés mind nehezítő körülmények, ezért a sikeres csúcsmászáshoz a jó állóképesség és kitartás szükséges! A túra előtti rendszeres edzés igen ajánlott. Hegymászó ismeretek nem szükségesek, de előnyt jelent természetesen ha használtál már hágóvasat, jégcsákányt.

A magashegyi körülmények megkövetelik, hogy a lenn felsorolt listát maradéktalanul betartsa mindenki, egy kalandos csúcsmászás könnyen metsző didergéssé változhat, és visszafordulásra késztetheti a csapat egy részét! Könnyen lehet hogy a tiszta idő a csúcsmászó nap igen erős széllel, mínusz 10 fok körüli hőmérséklettel fog párosulni, ugyanakkor az is lehet hogy 25 fokos meleg lesz a gleccseren nap közben, és pólóban küzdjük fel magunkat, ezért a könnyen váltható réteges öltözet.

A csomag összeállításánál fontos, hogy minden szükséges holmi ott legyen, de úgy kell összeállítani, hogy ugyanakkor beférjen a hátizsákba minden, és viselhető súlyú legyen (a házig sem könnyű a terep, szükség van út közben mindkét szabad kézre).

FONTOS! Mivel magashegyekben az időjárás a döntő tényező a sikere és kudarc között, a túravezetők döntésére van bízva a program rugalmas átalakítása. Nem garantált, hogy a programban szereplő összes csúcsot, és pont azokat másszuk meg, persze erre fogunk törekedni. Ha Európa szintű front ígérkezik a kijelölt időpontban, a túrát el kell halasztani, illetve időpontját el kell tolni.

Indulási időpontok:megállapodás alapján

Részvételi díj:
125.500 Ft / fő
Létszám: A minimális létszám 4, a maximális 8 fő.
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
 • A felvonó díjakat
 • A magashegyi felszerelés bérlési díjakat(sisak, beülő, karabinerek, kötél, hágóvas, jégcsákány)
 • A túravezetés díját (2 fő képzett túravezetőval)
 • A szállást hegyi menedékházban (4éjszaka) és kempingben (Alagna, 2 éjszaka)
 • Az extrémsport biztosítást ( az irodában megköthető )
 • Az étkezéseket
 • Az utazást Bp – Alagna között
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
 • Sátor, derékalj, jó 3 évszakos hálózsák
 • Vízálló (vaxolt), masszív talpú bakancs +kamásni
 • 60l körüli hátizsák (a házba fel kell vinnünk 5 napi élelmiszert, és az összes felszerelést, hálózsákot, kb. fejenként 20+kg)
 • fejlámpa, sí(gleccser)szemüveg
 • Gyógyszerek (sebtapasz, fejfájás csillapító, gyomorfertőtlenítő)
 • 1+0.5l es palack víznek (a kis palack kéznél lehet menet közben a kabát zsebében)
 • réteges ruházat, alsó-felső aláöltözettel, polárral, szélálló kabáttal, 2 pár kesztyű, vastag zoknik –min 3 pár, sapka/símaszk
 • könnyű, nagy energia tartalmú élelmiszerek, amiket menet közben is könnyű fogyasztani (csoki, szőlőcukor, sok tészta és levespor, puding, magvak, mazsola jól jöhet fenn) Konzervet nem ajánlatos cipelni egyáltalán.
 • Pezsgő tabletta, vagy más könnyű súlyú italpor a gleccservíz ízesítéséhez
 • Napkrém
 • Fényképező gép
 • Teleszkópos túrabot
 • Higi kendő (a házban más fürdésre nincs lehetőség)
 • Gázfőző vagy víztisztító tabletta (a gleccservíz változó minőségű, és a palackozott víz, meleg étel igen drága odafenn)
 • Vízálló nadrág
 • Ajakír
Felszerelés amit mi biztosítunk:
 • 2 csavaros karabiner
 • 1 pár hágóvas
 • 1 túracsákány
 • 1 sisak
 • 1 beülő
 • 1 prusszik gyűrű
 • kötél
Vásárlási, étkezési lehetőség: Alagna nagyon kellemes kis alpesi város, a környék hegymászó és rafting bázisa nyáron, éttermekkel, túrabolttal, élelmiszer üzletetekkel, ha valami apróság otthon maradt volna. 5 napra elegendő élelmet és felszerelést azonban magunkkal kell vinnünk a menedékházba.

Szállás: Alagnában az első és az utolsó éjszakánkat kempingben, sátorban töltjük, a hegyen a Gnifetti menedékház lesz 4 éjszakán keresztül az otthonunk. A házban működik konyha, de az árakat el lehet képzelni, érdemes itthonról vinni az élelmiszert.

a wallis-i alpok negyezresei sz3

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Monte-Rosa

a_wallis-i_alpok_negyezresei_s1
a_wallis-i_alpok_negyezresei_s2
a_wallis-i_alpok_negyezresei_s3