Dolomitok haladó via ferrata túra

dolomitok halado viaferrata tura kezdo

dolomitok halado viaferrata turasz2

Dolomitok haladó via ferrata túra

Vasutak-csak ínyenceknek (Corvara környéke)

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Tudod miért szeretjük a Dolomitokat? Számos könnyű ferratáján kívül megszámlálhatatlan nehéz útvonalat rejt! Éppen ezért egyszerűen lehetetlen megunni a hegységet. A mi feladatunk az, hogy évről évre újabb szeletkéit mutassuk be Neked! Tavaly másztál a Raxon, már végigjártad a Sas-utat a Lengyel-Tátrában, lenéztél a Triglav csúcsáról, bejártad a Dolomitok lankásabb völgyeit, és úgy érzed ezen a nyáron neked ettől még több izgalomra, nagyobb kihívásokra és magasabb falakra van szükséged? Akkor van egy jó hírünk: idén éppen Neked szervezünk egy elsőrangú nyári programot a Dolomitok vadabb falain!

Ott ahol a hétvégére a hegyek közé kiruccant családok el sem merészkednek, ott ahol a első nyarukat a Dolomitokban töltők elismeréstől lelkes szavai már nem hallatszanak el, ott kezdjük mi az első mászó napunkat! Ahogy telnek a napok tapasztalni fogod, lám, mégis van nehezebb a tegnapi ferratánál. Ez az elv vezérelt az útvonal összeállításánál. Ugyan az, amit minden magas hegyek közé vetődő kirándulót: a fokozatosság elve. De a többi túránktól eltérően ezúttal azzal a kitétellel: az első napi túra nehéz legyen, a második még nehezebb, a harmadik pedig…

Az amit nehézségnek nevezünk az természetesen csak a nagyobb fizikális igénybevételt, a hosszabb utakat és nagyobb szintemelkedést jelenti, hiszen ferrátázni indulunk, azaz végig jól karbantartott drótkötéllel biztosított mászás vár ránk.

A túra nehézségi foka: n4

Ezeket a túrákat gyakorlott via ferratázóknak vagy magashegyi túrázóknak ajánljuk. A túrához bizonyos magashegyi ismeretek és sziklás terepen való lépésbiztonság, az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), testi és pszichés terhelhetőség, jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, és nehéz (sokszor függőleges), kitett (nagy mélység felett vezető) ferrata utakon vezetnek. Néhány útvonalon, dróttal nem biztosított meredeken emelkedő, könnyebb mászást igénylő, vagy rövidebb havas és jeges szakaszok előfordulhatnak. Néhol kiegészítő kötélbiztosítást is használhatunk. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő 8-10 óra, szintemelkedés 500-1800 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

Ugrás az oldal tetejére

dolomitok halado viaferrata turasz8

Program

1. nap: Utazás.Találkozó 16-18 óra körül a Colfosco és Corvara között található Corvara kempingben.Távolság Budapesttől: kb: 800km (9-10 óra).

2. nap: Torre Exner (2495 m), Brigatta Tridentina ferrata, majd Pisciadu (2985m)
A bemelegítő túra egy közepes nehézségű, de hihetetlen kilátást és számos fotótémát nyújtó útvonal, amely megkoronázásaként felkapaszkodunk a 2985 méter magas Pisciadura. A Campingtől autóval megyünk a Setus-völgy alatti parkolóig, ahonnan pár száz métert gyalogolva már a ferratán kapaszkodunk. A mászás első szakaszán bemelegíthetjük izmainkat egy kb. 50 méteres, de könnyen mászható, jól biztosított falon. Majd a Torre Exner égbeszökő fala alatt elsétálva elérjük a Brigatta Tridentina ferrata kiinduló pontját. Útban a csúcs felé elhaladunk egy szédítő vízesés mellett, majd az áthajló torony alatt mászva felérünk a tornyot a sziklatömbbel összekötő függőhídhoz. Innen már nincs messzi a Pisciadu menedékház, ahonnan egy rövid pihenő és az időjárás szemrevételezése után továbbindulunk a Pisciadu csúcsra (2985m). Visszafelé betérünk a menedékházba egy teára, majd a Setus-völgyön keresztül - a rögzített drótkötelek mentén - "legyalogolunk" az autókhoz. (Menetidő: 7 óra, Szintek: +750m, -750m)

3. nap: Piz Da Lech (2911 m), Piz da Lech ferrata
A mai túránk Corvarából indul, ahonnan az első 1000m szintemelkedést, két egymást követő felvonóval tesszük meg. A 2500 méteren lévő Kostner menedékház teraszától megszemlélhetjük a Marmoladát, a Dolomitok legmagasabb csúcsát. A menedékháztól felfelé indulunk, és egy kisebb körtúrát teszünk kb. 2700m-en, érintve két rövidebb ferratát és egy drótból készült függőhidat. Ebéd után pedig végre bemutatkozhatunk a mai csúcsunknak, a 2911 méteres Piz da Lechnek. A csúcsra vezető ferrata már az első métereken megmutatja szépségét: a drótkötelet csak biztosításra használjuk, hiszen a sziklát természetes lépései és fogásai ideális mászóúttá teszik. Felfelé haladva találkozunk nagyobb felszökésekkel, kéménnyel, kitett függőleges fallal, valamint két hosszú létrával! A létrák tetejétől a csúcsig hátralévő utat törmelékes sziklán tesszük meg, ahonnan szemünk elé tárul a tegnapi túránk során érintett menedékház és a Pisciadu csúcsot is "új oldaláról" ismerhetjük meg. A középső felvonóházig levezetésképpen útba ejtünk egy könnyű drótköteles szakaszt. Corvarát a reggel már igénybevett kabinos felvonóval érjük el. (Menetidő: 7 óra, Szintek: +730m, -970m)

dolomitok halado viaferrata turasz3

4. nap: Piz Selva (2941 m), Meisules ferrata
Autóval indulunk a Sella hágóhoz, ahol leparkolunk, majd a Sella 3 tornya alatt egy törmeléklejtőn sétálva érjük el a ferrata kezdőpontját. A mai túránk egy komoly erőkifejtést kívánó, de éppen ezért hihetetlen mászó élményt nyújtó út, amely szinte függőlegesen tör a Piz Ciavazes (2831 m) csúcsa felé. A ferrata szerencsére jól biztosított, amire szükségünk is van az egyre növekvő magasság okozta izgalom ellensúlyozása miatt. Az ebédet a csúcs után fogyasztjuk el, közben gyönyörködve az előttünk elterülő félelmetes szikla-fennsíkban. A túra második szakasza technikailag könnyű, viszont felejthetetlen élményt nyújt a környező 'majd' háromezresek sora. Az autókhoz késő délután érünk vissza. Este a kempingben barbecue! (Menetidő: 8-9 óra, Szintek: +800m, -1000m)

5. nap: egy I. Világháborús erőd megtekintése, majd ferrata a Sas de Istria (2477m) csúcsára, hazautazás
A reggeli összepakolás után már autóval indulunk hazafelé. Útközben meglátogatjuk a Valparola hágónál lévő, még az I. Világháború előtt épült osztrák katonai erődöt. Az erődben berendezett múzeum segítségével képet kaphatunk a Dolomitok területén lezajlott háború értelmetlenségéről és a harcoló feleket ért szenvedésekről. Az autókat a hágóban hagyva a Sas de Istria tetejére mászunk fel, ahonnan még búcsút inthetünk az eddig még nem látott csúcsoknak (Lagazuoi-fal, Cinque Torri, Tofana di Roses, Croda Negra, Averaou, stb). Jövőre ugyanitt? (Menetidő: 2 óra, Szintek: +280m, -280m)

Ugrás az oldal tetejére

dolomitok halado viaferrata turasz6

Utazási információk

Indulási időpontok: megállapodás alapján
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 12 fő.
Korhatár: 18-60 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata és magashegyi oktatást
  • A klettersteig-szett (beülő, kantár, karabínerek, fék, sisak) bérleti díját
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • A szállást kempingben
  • A barbecue party költségeit (étel, ital ami belefér)
  • Az utazást és az étkezéseket,
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk megköthető)
  • A felvonó árát (kb. 15 Euró)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:

túrabakancs vagy cipő, esőkabát és nadrág, napszemüveg, sapka, fejlámpa, sátor, izolír, hálózsák, meleg ruha, hátizsák (20-35 literes), bringáskesztyű

túrabot (kíméli a térded lefelé menet), gázfőző, pohár, evőeszközkészlet

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

a Orange Peak Outdoor csapata!

dolomitok halado viaferrata turasz7

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Dolomitok haladó

dolomitok_halado_viaferrata_tura_s1
dolomitok_halado_viaferrata_tura_s3
dolomitok_halado_viaferrata_tura_s4