Trekking túrák a Dolomitok legszebb részein

trekking turak a dolomitok legszebb reszein kezdo

probabanner1

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-sz4

Trekking túrák a Dolomitok legszebb részein

Cortina könyéke

Túraleírás

A Dolomitok különleges atmoszféráját, égbe törő csúcsait, bizarr szikláit, lélegzetelállító tornyait nem csak a télen érkező síelők vagy a nyaranta tábort verő via ferratázók és sziklamászók élvezhetik, hanem a csodás környezetre vágyó, gyalogos túrákra készülők is.Ilyen útra invitálunk most téged, kóstolj bele te is a világ egyik legkülönlegesebb hegységébe tett túra ízébe! A lélegzetelállító magasságok és mélységek látványa mellett átérezheted az egykoron egymással véres háborút vívó katonák mindennapjait is a lépten-nyomon felbukkanó első világháborús létesítményekkel való találkozás nyomán.

A túra nehézségi foka: n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelés nem szükséges.

Ugrás az oldal tetejére

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-sz5

Program

1. nap: Találkozó 16-18 óra körül a Cortina d`Ampezzótól északra található Olimpia Campingben. Távolság Budapesttől: kb: 800km (9-10 óra). Este rövid beszélgetés a ránk váró napok élményeiről.

2. nap: Ma izgalmas túrára indulunk – reggel a Falzarego-hágó felé vesszük az irányt, majd a kocsikat annak parkolójában hagyjuk már ismert Falzarego-hágóban (2108m) hagyjuk, ahonnan félórás felfelé gyaloglást követően érjük el azt az alagútrendszert, mely az első világháborúban épült ki. Itt sisakot és fejlámpát veszünk elő, majd elsőként megnézzük a Martini-párkányt, ami a sziklafalban egy keskeny párkányon épült állás, a falhoz szorosan tapadó építményekkel. Ezt követően indulunk tovább, és emelkedünk fejlámpáinkkal egyre feljebb a sötét alagút lépcsőin, útközben itt-ott lőállásokon át beszűrődő fény mellett. Miután újra kiléptünk a fényre, lőárkokon át érjük el a Lagazuoi menedékházat (2752m). Csodálatos panoráma vár ránk, látjuk innen a Monte Pelmo tömbjét, a Civetta messze földön híres falát, a Marmolada gleccserét, a Croda da Lago-t. Innen leereszkedünk a Lagazuoi-hágóba, ahonnan elindulunk a csodás, jobbról óriási sziklafalakkal határolt fennsíkon. A holdbéli tájon elmegyünk a Lago di Lagazuoi taváig (2182m), ahol kúszófenyők üde zöldjében nézhetjük meg a kis tengerszemet. Innen a Grande-hágóba (2573m) való felgyaloglás vár ránk, ahol via ferratázásra készülők népes táborával találkozunk, majd őket elhagyva ereszkedünk le a Fanes hatalmas falának túloldalára. Innen kellemes gyalogösvényen tartunk immáron visszafelé, útközben még lehetőségünk nyílik újabb sziklába vájt alagútrendszert megnézni, melynek kicsiny ablakai jól kivehetőek ösvényünkről. Hamarosan visszaérünk a Travenanzes-hágóba (2507m), és innen ereszkedünk le a fárasztó, de élményekben gazdag nap után autóinkhoz.(Menetidő: 7-8 óra, szintemelkedés: 1050m)

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-sz3

3. nap: Mai túránk a Sorapiss-csoportba vezet – autóinkat a Passo Tre Croci (1805m) parkolójában hagyjuk, majd onnan indulunk széles ösvényen, mely hamarosan erdőn át vezet, majd egy meredek emelkedőn létrák segítségével jutunk tovább. Hamarosan érdemes lesz közelebbről is megvizsgálnunk, mi van a lábunk alatt – felső-triászból való kagylókat pillanthatunk meg az úton. Rövid időn belül elérjük a Vandelli-házat (1928m), ahonnan északra tekintve látjuk a Cadini-csoportot és a csodás Misurina-tavat. A közelben lelünk rá a valószínűtlenül kékes-szürkés-türkiz színű Lago di Sorapiss tavára, ami megragadó környezetben, a Punta Sorapiss északi fala alatt fekszik. Miután szétnéztünk, visszatérünk a házhoz, és onnan hamarosan elérjük a kereszteződést, ahonnan felfelé megyünk tovább. A Tre Cime és a Cadini-csoport felé nyíló panorámát élvezhetjük, míg elérünk egy rövid párkányt (2243m), amin átkelve a Ciadin-hágó (2378m) felé vesszük az irányt. Itt már a Cristallo tekintélyes tömbjével nézünk szembe, majd megkezdjük ereszkedésünket és lassan erdőn keresztül haladva érjük el végül kiindulópontunkat.(Menetidő: 6 óra, szintemelkedés: 750m)

4. nap: Reggel a már ismert Falzarego-hágóban hagyjuk autóinkat. Innen indulunk neki túránknak, miközben élvezzük a reggeli fényben fürdő hegyek csodás látványát. Az Averau-hágót (2435m) elérve hamarosan az Averau-házat is elérjük, majd innen kapaszkodunk fel a Nuvolau („Felhő”) csúcsára (2574m), ahol szintén menedékházat találunk, melynek eredeti épülete még az 1800-as évek végén épült. Bízunk jószerencsénkben, hogy a hegy ma nem lesz hűséges nevéhez, és felhőtlen ég mellett gyönyörködhetünk a szemkápráztató panorámában. Akinek kedve van továbbmenni, és nem szédül az alatta nyíló mélységtől, mintegy húsz perc múlva a Ra Gusela csúcsáról (2595m) élvezheti a kilátást – aki pedig marad, elnyújtózhat a ház mellett vagy a házban, míg a többiek visszatérnek. Utunk ettől kezdve lefelé vezet, leereszkedünk a Cinque Torri alá, és onnan megyünk vissza túránk kiindulópontjára. Ha marad még időnk, és az időjárás is engedi, a közeli Valparola-hágóból felmegyünk a Sass di Stria első világháborús útjain és alagútrendszerén, majd az út végén 2477 méter magasságból ismét megcsodálhatjuk a Dolomitok jópár csodás sziklafalát és csúcsát. Akinek pedig ehhez már nincs kedve, de érdeklik az első világháború emlékei, a hágóban levő egykori Tre Sassi erődben berendezett múzeumot nézheti meg, míg a csapat másik része visszatér ide.Este a kempingben barbecue party! (Nuvolau – menetidő: 5-6 óra, szintemelkedés: 700m, Sass di Stria – menetidő: 2-2,5 óra, szintemelkedés:300m)

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-sz25. nap: A reggeli összepakolás után már autóval indulunk hazafelé, a Misurina-tó felé haladva. A tótól nem messze parkoljuk le autóinkat, hogy közelebbről is meg tudjuk nézni a különösen szép, hegyes tornyok alkotta Cadini di Misurina tömbjét. Gyalogösvényen megyünk fel a Fonda Savio menedékházhoz (2367 m), ahonnan még az Eötvös-csúcsot is megpillanthatjuk, mely alig pár méterrel marad el a csoport legmagasabb csúcsa, a Cadin di San Lucano (2839 m) mögött. Eötvös Loránd sok más mászása mellett a Cadin-csoportot teljes egészében feltárta – neve nem csak tudományos tevékenysége kapcsán vált fogalommá, hanem rendkívüli mászó teljesítményei okán is. A háztól visszatérünk autóinkhoz (ha az útviszonyok megengedik, a Rinbianco-hágón keresztül), kicsit megpihenünk a tóparton, majd indulunk haza, érkezés Magyarországra a késő esti órákban. (Menetidő: 2-3 óra, szintemelkedés: 600 m)

Ugrás az oldal tetejére

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-sz6

Utazási információk

Indulási időpontok: (Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:  
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 20 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!

A részvételi díj tartalmazza:

Nem tartalmazza:

  • A magashegyi oktatást
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • A szállást kempingben
  • A barbecue party költségeit (étel, ital ami belefér)
  • Az utazást és az étkezéseket,
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk az irodában megköthető)

A túrákra feltétlenül szükséges:

Jó, ha van:

Sátor, bakancs, hátizsák, hálózsák, matrac, fejlámpa, kulacs, esőkabát, napszemüveg, hideg idő esetén meleg ruha (pl. polárok, sapka, stb)

túrabot (kíméli a térded lefelé menet)

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-sz1

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Dolomitok trekking

trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-s1
trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-s2
trekking-turak-a-dolomitok-legszebb-reszein-s3