Lienzi és Keleti-Dolomitok viaferrata túra

lienzi dolomitok viaferrata tura kezdo

lienzi-dolomitok via ferrata tura sz5

Lienzi és Keleti-Dolomitok via ferrata túra

Via ferrata túra a Dolomitok kapujában - a Lienzi-Dolomitokban

Túraleírás

Az olasz Dolomitok felé haladva nagyon sokszor elhaladtunk már a lábainál. A Dolomitok kapujában álltunk, a meredeken ég felé törő csúcsok látványa minden alkalommal tiszteletet ébresztett bennünk. Felnézve a piszkosfehér sziklák csúcsaira elképzelhetetlennek tartottuk, hogy sziklamászó tudás nélkül is fel lehet oda jutni.De igenis lehetséges. És ezen a túrán együtt másszuk meg a Sandspitze és a Laserwand 2500 méter feletti csúcsait. A Lienzi- Dolomitok Tirol tartomány szerves részét képezi, tömbjét északról a Schrober- és Villgratner-hegység, délről a Karni-Alpok határolja. Kőzettípusára, csúcsainak, éles töredezett formavilágára, valamint "rokoni" kapcsolatára az olasz Dolomitokkal a neve is egyértelműen utal. Hogy miért a Dolomitok kapuja? Mert ez alatt a hegységtömb alatt vezet el az út tovább a Dolomitok szívébe, Cortina d’ Ampezzoba, tehát mindenképpen el kell haladnunk a hegység mellett. Közvetlenül a hegység alatt fekszik Lienz középkori városa, amely Lienz kerület központja és egyben egész Kelet-Tirol székhelye. A várost az Isel és a Drau folyó határolja és csodálatos tájképi környezetben fekszik.

A túra nehézségi foka: n3

Az utat gyakorlottabb magashegyi turistáknak ajánljuk, illetve azoknak, akik szeretik a nehezebb túrákat, és nem rettennek vissza egy kis sziklamászástól. A túrához az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, vagy nehezebb, nagy mélység felett futó, de végig jól biztosított via ferrata utakon vezetnek. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő: 6-10 óra, szintemelkedés 500-1500 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

lienzi-dolomitok via ferrata tura sz2

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Indulás Budapestről reggel hat órakor. Lienz városa előtt lekanyarodva, egy hegyi fizetős úton, kora délután érünk el az 1616 méter magasan fekvő parkolóhoz és az itt található Dolomiten Hüttéhez. Összekészítjük három napra szükséges felszerelésünket, majd 2-3 órás gyaloglással, egy nem nehéz, de folyamatosan felfelé haladó ösvényen érkezünk meg a 2261 m magasan fekvő szálláshelyünkhöz. Itt töltjük az elkövetkező két éjszakát. Mára már nincs több dolgunk, mint lazítani a menedékház napfényben úszó teraszán vagy rövid sétát tenni a tengerszem körül. Szintemelkedés: 645 m távolság: 6 km

2. nap: Kiadós reggeli után indulunk a túrára. Gyorsan beérünk a sziklafalak közé, így hamar felvesszük sisakjainkat, amit egészen a túra végeztéig viselni fogunk. Egy meredek, gyengén kijárt ösvényen kapaszkodunk fel a 2770 méter magas Grosse Sandspitze csúcsára, majd rövid pihenő után egy via ferrata panorámaúton továbbindulunk a Kleine Sandspitze tetejére. Itt fogunk megpihenni és átadni magunkat a kitárulkozó panorámának. Délután érünk vissza és a nap hátralévő részét pihenéssel és a holnapi nap programjának átbeszélésével töltjük.
Szintemelkedés: 460 m, távolság: 5 km

3. nap: Ma korábban kell kelnünk, mint tegnap. Még borongós hajnali fényben egy rövid sétával érünk el a C/D-s nehézségű viaferrata beszállásához. A ferrata egy szépen vezettet, függőleges mászó útba épült, amin végig jó fogások és lépések találhatóak. Az északi oldalon fogunk mászni, így jutalmunk a csúcsra feljutva a meleget árasztó napsütés lesz. Vissza egy kényelmes gyalogúton jutunk el a menedékházhoz, ahol hátizsákjainkat összepakolva visszaindulunk a parkolóban hagyott gépkocsikhoz és onnan indulunk hazafelé.
Szintemelkedés: 350 m, távolság: 3 km, lefelé a parkolóhoz: 645 m távolság: 6 km

4.nap:hazautazás

lienzi-dolomitok via ferrata tura sz4

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok: (Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
 
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 16 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata ésmagashegyi oktatást;
  • A felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, ferrata szett );
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállásokat turistaházban;
  • Az fizetős út díját fel és lefelé
  • Az étkezéseket
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk megköthető);
  • Az utazást: - az utazást (benzinköltség oda vissza kb. 35.000 Ft/autó), - az autópálya díjakat(magyar/osztrák)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Vízálló túrabakancs, vízálló kabát és nadrág, kényelmes túra öltözet, meleg ruha, sapka, napszemüveg, fejlámpa, vércukorszintet fenntartó tápanyag (müzli szelet, csoki, szőlőcukor), fényképezőgép, hátizsák (35-40 literes), innivaló, jó erőnlét, vidámság Túrabot, hálózsák (ha idegenkedsz a hegyi házban lévő takarók használatától)

Amit feltétlenül tudni kell:
Szállásunk egy tipikus osztrák hegyi házban lesz matrac lágerben. Zuhanyzó - mint általában - nem található a házban, a mosdást a tengerszemben lehet megoldani. Az élelmiszer árak és a választék tipikusan osztrák, egy sör vagy egy édesség 3 Euróba, amíg egy főétel 8-9 Euróba kerül. A beszállási helyek viszonylag közel vannak, így nincsenek nagy napi szintemelkedések, ennek ellenére mindenki jól el fog fáradni a mászásoktól. Ez egy igazán élvezetes, mászós ferrata túra!!!

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

lienzi-dolomitok via ferrata tura sz1

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Lienzi dolomitok

lienzi-dolomitok_via_ferrata_tura_s1
lienzi-dolomitok_via_ferrata_tura_s2
lienzi-dolomitok_via_ferrata_tura_s3