Trekking túrák a Triglav Nemzeti Parkban

trekking turak a triglav nemzeti parkban kezdo

trekking turak a triglav nemzeti parkban sz1

Trekking túrák a Triglav Nemzeti Parkban

Júliai-Alpok, Szlovénia

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Az 1921 óta védetté nyilvánított Triglav Nemzeti Park a legmagasabb csúcsáról, a 2864 méter magas Mt. Triglavról kapta nevét. A dolomit/mészkő hegység 200 millió évvel ezelőtt a Triász korban keletkezett - ezt a előkerült ammonitesz leletek is bizonyítják - de formavilágának kialakulásában a jégkorszak arculatformáló tevékenysége is jelentős szerepet kapott.

A hegymászás kezdete 1778-ra nyúlik vissza, amikor is először állt ember a Mt. Triglav 3000 méter közeli csúcsán az osztrák Lovrenc Willomitzer és három helyi lakos személyében. A Mt Triglavon kívül még számos 2000 m feletti csúcs található a Nemzeti Park területén - olyanok, mint pl: a Jalovec (2645m), a Mangart (2679m), a Prisank (2547m), a Razor (2601m), a Skrlatica (2738m), a Spik (2472m), a Kanjavec (2568m), a Lepo Spicje (2398m) és a Krn (2244m). A hegymászás igen népszerű sport Szlovéniában, hiszen az ország 2 milliós lakosságából 150 ezren tagjai a Szlovén Hegymászó Szövetségnek, és ma már 165 menedékház található a Nemzeti Park területén.

A túra nehézségi foka:n1

A túra nem igényel speciális ismeretet, átlagos teljesítőképesség és állóképesség szükséges hozzá. A fél vagy egész napos túrák alatt azonban el lehet fáradni, ezért előtte nem árt, ha átmozgatod magad más túrákon is. Haladás jelzett ösvényeken. Átlagos napi menetidő 4-8 óra, átlagos napi szintemelkedés 300-1000 m. Speciális felszerelést nem szükséges.

trekking turak a triglav nemzeti parkban sz2

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap: Indulás Budapestről reggel 6-7 óra között. Útba esik, így meg tudjuk nézni útközben a Predel és Kluze erőd építményeit, valamint egy 1.5-2.5 órás program keretében a Soca-forrást és a Mlinarica-szurdokot. A túrák könnyűek, de sziklás, vizes terepeken is haladnak, így utcai cipő helyett ajánljuk a trekking cipő vagy bakancs használatát. A Soca-forrás egy szűk szurdok mélyén megbúvó barlangból tör elő, kristálytiszta vize rövidesen vízesések láncolatán keresztül halad a völgy felé. A Mlinarica-szurdok igazi karsztjelenség, amely nem más, mint egy beszakadt barlangjárat. Érkezés szállásunkhoz késő délután. Este tájékozató a következő napok eseményeiről és a programokról, utána szabadprogram.

2. nap: Délelőtt a társaság raftingot választó része a vízállástól függően egy 2-3 órás (oktatással, öltözéssel, utazással együtt 4-5 óra) rafting túrára indul. A folyó számos szakasza evezhető, az evezendő szakaszt mindig a csoport felkészültségétől és az adott napra vonatkozó vízállástól függően a rafting túravezetők döntik el. Akik még nem eveztek vadvízi folyón, választhatnak kétszemélyes gumi kenu helyett 6-8 személyes nagy raftokat is. Akik nem akarnak evezni, azokkal megnézzük egy kb. 2-2.5 órás nem megerőltető túrával a 100 méter magasból lezúduló bővizű Boka-vízesést. Ebéd után kb. 2 órakor egy 4-5 órás túrára indulunk a folyóval szemközti kisebb domb tetejére, ahol egy II. világháborús partizán tábort és annak barlangjait fogjuk megtekinteni. Mivel az út sokszor a barlangokon keresztül halad, így szükséges felszerelési tárgy a lámpa vagy fejlámpa. A túra és a tábor is nagyon érdekes és a Humsic 810 méter magas csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre. Este szabadprogram. Távolság: 12 km, szintemelkedés: 365 m, menetidő: 4-5 óra

trekking turak a triglav nemzeti parkban sz5

3. nap: A környékbeli hegyeket még hó is boríthatja, de a kisebb csúcsok már megközelíthetőek. Ilyen az 1653 méter magas Svinjak is, melynek formája a Matterhornhoz hasonlít. A túra a Soca-völgyből indul és 1193 méter szintet emelkedik a Svinjak csúcsára. A teljes menetidő pihenőkkel együtt 7-7.5 óra. A csúcsról fantasztikus panoráma tárul a Soca völgyére és a környező 2000 méter feletti csúcsokra. Ez közepesen megerőltető hegyi gyalogtúra, mászós részek nincsenek benne, de a csúcs alatt meredekké válik az emelkedő. Lefelé a menetstabilitásban és térdkímélésben sokat segít a túrabot. Este szabadprogram. Távolság: 16 km, szintemelkedés: 1193 m, menetidő: 7-7.5 óra

4. nap: A kényelmes kelést, reggelit és összepakolást követően elindulunk hazafelé. Útközben meglátogatjuk a Kozljak-kanyont. A Kozljak-vízesés oda-vissza 1 órás sétával, először egy I. világháborús olasz lövészárkon, majd egy kanyonon keresztül haladva érhető el. Ezután elautózunk a közelben fekvő Kobaridba és megnézzük annak I. világháborús múzeumát, amely a háború borzalmait hűen szemléltető kiállításával számos európai díjat elnyert már. Ezután már nincs más dolgunk, csak indulni hazafelé. Érkezés haza a késő esti órákban.

trekking turak a triglav nemzeti parkban sz4

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok: megállapodás alapján
(Csoportoknak megállapodás alapján más időpontban is).

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 20 fő.
Korhatár: 18-65 év (A 18 éven aluliakból álló csoportban lennie kell legalább egy felnőtt kísérőnek)
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A túravezetés díját (2 fő képzett túravezetővel);
  • A szállásokat panzióban apartmanban;
  • Belépőjegyeket a kobaridi múzeumba
  • Az utazást és az autópálya díjakat
  • Az étkezéseket
  • Az utasbiztosítás díját (kötelező a megkötése);
  • Az opcionális rafting túrát
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Túracipő vagy túrabakancs, esőkabát, meleg ruha, napszemüveg, sapka, kisebb hátizsák (15-25 literes), fejlámpa, innivaló, jó erőnlét, vidámság túrabot (lefelé kíméli a térdet)
Hasznos információk:
Szállás: Panzióban 4 személyes apartmanokban Bovecben vagy Cesocaban.
Időjárás: A völgyben már 20-25 fok meleg az uralkodó, de fent a hegyeket még hó boríthatja. Az időjárás változékony lehet, ezért meleg ruhára is feltétlenül szükségünk lesz. Érdemesebb hűvösebb és csapadékos időre is számítani.
Élelem: Nagy vásárlásra nem lesz idő az út során, lehetőleg hozzatok mindent. Cesocában és Bovecben számos kis bolt, cukrászda és étterem található.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

trekking turak a triglav nemzeti parkban sz6

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Triglav Nemzeti Park

trekking_turak_a_triglav_nemzeti_parkban_s1
trekking_turak_a_triglav_nemzeti_parkban_s3
trekking_turak_a_triglav_nemzeti_parkban_s4