Raxalpe haladó viaferrata túra

raxalpe halado via ferratasoknak sz1

Raxalpe haladó via ferratásoknak

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Bécstől 1 órányira,Alsó-Ausztria déli részén 2000 méteres hegyvonulat emelkedik a táj fölé. Az itt húzódó völgyek, csúcsok, fennsíkok a kirándulók, hegymászók paradicsomát jelentik. A csodálatos kilátás, tiszta hegyi levegő, a gazdag flóra és fauna már egy hosszú hétvége alatt is feledtetni képes velünk a hétköznapok rohanását. Túráink kiindulópontja a 2007 m magasRax és a 2017 méteresSchneeberg közötti 2 km hosszú völgyszoros, a Höllental. Ide vezető utunkon 1000 m-es meredek sziklafalak tornyosulnak felettünk, melyek néhány útja - akármilyen hihetetlen - halandó ember számára is vidáman leküzdhető. Vagyis inkább "fel", hiszen megpróbálunk felmászni ezekre a sziklákra. Az osztrák hegymászók ugyanis itt úgy építettek ki néhány utat, hogy gyermekeik és persze a mi gyermekeink is kedvet kapjanak a túrázáshoz. A völgyet végigköveti a Swarcza-patak, melynek tisztaságára különösen vigyáznunk kell, hiszen Bécs polgárai innen kapják ivóvizüket. Szállásunk a völgy mélyén 567 m magasan fekvő klasszikus természetbarát menedékházban lesz.

A túra nehézségi foka:n3

Az utat gyakorlottabb turistáknak ajánljuk, illetve azoknak, akik szeretik a nehezebb túrákat, és nem rettennek vissza egy kis sziklamászástól. A túrához az átlagosnál jobb fizikum (erős kéz és láb), jó teljesítőképesség és szédülésmentesség szükséges, mivel az útvonalak nagy magasságokban, vagy nehezebb, nagy mélység felett futó, de végig jól biztosított via ferrata utakon vezetnek. Haladás jelzett ösvényeken és sziklákon. Átlagos napi menetidő: 6-10 óra, szintemelkedés 600-1500 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre.

raxalpe halado via ferratasoknak sz4

Ugrás az oldal tetejére

Program

1. nap - Utazás: Indulás délután 4 órakor Budapestről. Aki nem akar velünk jönni külön is kimehet, velük este 8-9 óra között találkozunk a menedékházban. Szállásunk a völgy mélyén 567 m magasan fekvő klasszikus természetbarát menedékházban lesz.

2. nap - Wildfahrte-Bärenloch steig: Reggel 7-kor ébresztő. Indulás 8 órakor autóval Hinternaßvald felé. A Rax északi és déli oldalának közkedvelt ferratáihoz képest a nyugati Kahlmauer fal kevésbé ismert, pedig gyönyörű útjai megérnek egy hétvégi kiruccanást. Ilyen rejtet kincs a Wildfahrte, illetve variánsa a Barenloch steig is, melyek könnyű vonalvezetésük ellenére maradandó élményt nyújtanak. Utunk egy rövid szerpentines emelkedés után egy szűk völgyben levő vízmosásban vezet egészen addig, míg el nem érjük a Barenloch lenyűgöző áthajló falát. Az erdőből kilépve sisakot húzunk - a fölénk magasodó sziklaóriás ugyanis kiszámíthatatlanul potyogtatja kavicsait – majd közvetlenül a fal tövébe húzódva biztonságban vehetjük föl beülőnket és ferrata szettünket. A ferrata, a törmeléklejtő tetején indul egy könnyű sziklatömbbel és egy technikásabb szakasszal. Egy Rövidesen egy elágazáshoz érünk, ahol a kissé nehezebb Barenloch ferrata beszállásához felé folytatjuk utunkat. A hasadék leküzdése után már kellemes út vezet a fennsíkra, ahonnan egy fél órás rövid séta után, már a Habsburg ház teraszán egy pohár hűs sör mellett élvezhetjük a lélegzetelállító tájképet. Lefelé több variáció kínálkozik, mi a Heukuppe (2007 m) érintésével a Gamseck steigen kb. 3 órás könnyű ereszkedéssel jutunk vissza, völgyben hagyott autóinkhoz.
(Szintemelkedés 1300 m, ebből ferrata 250 m; vissza 300 méter ferratán – teljes menetidő 7 1/2 -8 óra)

raxalpe halado via ferratasoknak sz2

3. nap - Preinerwand, Haidsteig - Hazautazás: Reggel 6-kor ébresztő. Indulás 7 órakor autóval Prein a.d.Rax felé. Autóinkat a 868 m-en lévő Griesleitenhofes parkolóban hagyjuk, majd először a széles erdőgazdasági úton, ezt követően pedig meredek ösvényen kb. 400m-t emelkedünk. A fárasztó kaptató után a Bachinger forrás jó ürügy a megpihenésre. A sűrű fenyvesek után hamarosan a törpefenyők birodalmába lépünk, további 50-100m emelkedünk a ferratáig, mely egy fémlétrával indul. A kitett létraélmény után következik a ferrata egyik legnehezebb része. Az utat töménytelen fémeszközzel szerelték fel, ezek nagyban könnyítik az egyébként már komoly sziklamászó tudást igénylő szakasz leküzdését. A második létra előtt rövid pihenővel készülhetünk a következő nehezebb szakaszokra. Az út ezután cikk-cakkban, meredeken tör felfelé, a ferrata legnehezebbre értékelt szakaszáig, az ún. kéményig, ennek kimászását számtalan „sziklaodú”, „dudor” és a végig mellettünk futó drótkötél is segíti. A kémény után könnyebb szakasz következik, innen fél órán belül elérhető a Preinerwand – Kreuz (1783m). Az út lefelé a Neue Seehütte felé indul, majd a völgyet követve vezet végig vissza a parkolóig. Hazaindulás a kora délutáni órákban.
(Szintemelkedés: 970 m, ebből 420 m ferrata, menetidő 6 óra)

raxalpe halado via ferratasoknak sz5

Ugrás az oldal tetejére

Utazási információk

Indulási időpontok:

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 8, a maximális 14 fő
Korhatár: 18-60 év. (A 18 éven aluliakból álló csoportban lennie kell legalább egy felnőtt kísérőnek).
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A via ferrata oktatást;
  • A via ferrata felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, csúszófék, karabinerek stb.);
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállásokat turistaházban;
  • A reggeliket
  • Az extrémsport biztosítást ( az irodában megköthető 900 ft/nap)
  • Az étkezéseket a reggelin kívül;
  • Az utazást és az autópálya díjakat (kb. 2000 ft a magyar és 8 Euro az osztrák részen)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Kényelmes túrabakancs; strapabíró túraruha és réteges öltözet; vízálló esőkabát; kisebb hátizsák; nyári vagy három évszakos hálózsák kerékpáros kesztyű
Amit feltétlenül tudni kell:
Budapestről a menedékház 350 km-re található, amit 3,5 - 4 óra alatt lehet autóval megtenni.
Szállásunk egy hangulatos, családias, sok ágyas tipikus osztrák hegyi házban lesz. Aki két ágyas szobában szeretne megszállni arra is van lehetőség pár Euro felárért. A házban az ételek széles választéka megtalálható, igaz a hazai áraknál drágábban, de az átlag osztrák áraknál olcsóbban, pl. egy csapolt sör 1,5-2 , egy 3 tojásból készült rántotta kb.3-4, amíg egy főétel 4-6 Euró-ba kerül. Aki nem szeretne itt étkezni lehetőség van a saját étel elkészítésére is.

Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

a Orange Peak Outdoor csapata!

raxalpe halado via ferratasoknak sz6

Ugrás az oldal tetejére

Fotóalbum

Túra galéria - Raxalpe haladó

raxalpe_halado_via_ferratasoknak_s1
raxalpe_halado_via_ferratasoknak_s2
raxalpe_halado_via_ferratasoknak_s3