Grossvenediger/Hohe Tauern

grossvenediger-hohe-tauern ausztria sz5

Grossvenediger / Hohe Tauern, Ausztria

Magashegyi kaland a hó és jég birodalmában

Csoportok jelentkezése esetén, előre egyeztetett időpontban

Túraleírás

Aki olvasott már alpinista könyveket, látott már filmeken gleccseren araszoló hegymászókat, annak biztosan megfordult már a fejében, hogy milyen érzés is lehet ez. Hajnali pakolás, fejlámpás indulás, napfelkelte a hegyoldalban vagy éppen a tetején, az igalommal és vágyakozással teli indulás és a csúcsra jutás élmények kitörölhetetlen nyomot hagynak a hegyek vándoraiban. Mi éppen ilyen útra készülünk! A Venediger csoport az északnyugaton elhelyezkedő Hohe-Tauern Nemzeti Park legérdekesebbében, és legizgalmasabb része, s mivel a hegységcsoport közepén helyezkedik el változatos formáival és magasságával egyaránt a túrázók és síelők birodalma. Sok híres hegymászó első csúcsélménye is a Grossvenedigerhez kötődik. Az egész évben hófödte Grossvenediger 3667 méteres magasságával Ausztria negyedik legmagasabb hegye, amely számos gleccserrel együtt a Grossglocker szomszédságában terül el. A csúcsról jó idő esetén nagyon szép a kilátás a környező csúcsokra, így természetesen látni lehet a nagy testvért is. Szállásunk 2962 méter magasan a Defregger Hüttében lesz. Csomagjainkat, hogy megkíméljük magunkat az 1600 szintemelkedéssel járó cipekedéstől, egy autó fogja felvinni egészen 2121 méterig, de sajnos innen tovább kocsiút, így magunknak kell tovább vinnünk egészen a szálláshelyünkig. Ez is a magashegyi élmény része! Tehát ennek figyelembe vételével csomagoljunk!

A túra nehézségi foka:n4

Csak nagyon jó kondícióban lévő, gyakorlott túrázóknak ajánljuk, hiszen a túra során nagy magasságban mozgunk. A sziklákon kívül havas, jeges szakaszok, gleccsereken vezető útvonal szakaszok is előfordulnak. Többször használunk kötélbiztosítást. Átlagos napi menetidő 8-12 óra, szintemelkedés 1000-1800 méter. Amennyiben az adott túrára szükséges via ferrata felszerelés, úgy azt mi biztosítjuk részedre. Kiegészítő felszerelések esetén ezek listáját a részletes programkiírás tartalmazza.

Ugrás az oldal tetejére

grossvenediger-hohe-tauern ausztria sz3

Program

1. nap: Indulás Budapestről reggel 6 órakor. Útvonal: Budapest-Rábafüzes-Graz-Klagenfurt-Villach-Berg-Lienz-Hinterbichl.(kb.820 km és 8-9 óra). Kora délután érkezünk. Hinterbichl (1329m) kis falucskába, amelynek parkolójában az autókat is hagyjuk. Innen minibusszal az ún. Venediger-taxival megyünk fel a 2121 m magasan fekvő Johannishüttéig (kb. 25-30 perc). Ettől a ponttól gyalog megyünk tovább egészen Defregger Haus menedékházig (2963 m), ahova, így este fogunk megérkezni még napnyugta előtt.
(Szintemelkedés 842 méter, menetidő pihenőkkel 4 óra)

2. nap: Ha tegnap és az éjszaka folyamán sikeresen akklimatizálódtunk, akkor nincs más hátra, mint irány a Grossvenediger 3667 méter magas csúcsa. A minimális felszerelést igénylő túra előtt, rövid oktatást tartunk a gleccserjárás alap szabályairól. A magashegyi trekking túra a Deffregger háztól indul. Az úton végig hó található, ezután rövid gleccser szakaszon megyünk keresztül, majd téli havas túrához hasonló körülmények között jutunk fel a csúcs előtti platóra. Innen a csúcs kb. 15-20 méterre egy igen kitett gerinc élen közelíthető meg, ahol biztosítással fogunk átkelni. Visszafelé kis kitérőkkel - amennyiben a társaság igényli - a közbeeső csúcsok Hohes Aderl, Rainhorn (3560m) is megjárhatóak. Még az este visszagyalogolunk a Johannis Hüttébe (2121m) ahol az éjszakát töltjük.
(Szintemelkedés 710m, menetidő 6-7 óra)

3. nap: A kényelmes felkelést és reggelit követően (reméljük ez kárpótol titeket az előző napi korán kelés miatt) levonulunk a hegyről és már most elgondolkozhatunk azon vajon mi lesz a következő célunk. Mert a csúcson állni és lenézni csodálatos érzés, ami azonban sokszor csak fárasztó gyaloglással és néha lemondással valósulhat meg. Dél körül indulunk hazafelé.

Ugrás az oldal tetejére

grossvenediger-hohe-tauern ausztria sz1

Utazási információk

Indulási időpontok: megállapodás alapján

Részvételi díj:
megállapodás alapján
Létszám: A minimális létszám 6, a maximális 12 fő.
Korhatár: 18-65 év
Utazás: Ha nincs autód, akkor is bátran jelentkezz, mert utazásod megszervezzük telekocsi rendszerben!
A részvételi díj tartalmazza: Nem tartalmazza:
  • A magashegyi és gleccserjáró oktatást;
  • A felszerelés bérleti díját (beülő, kötél, karabinerek stb.);
  • A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel);
  • A szállásokat turistaházban;
  • A Venediger-taxi költségeit
  • Az étkezéseket
  • Az extrémsport biztosítás díját (nálunk az irodában megköthető);
  • Az utazást:- az utazást (benzinköltség oda vissza kb. 40.000 Ft/autó),
    - az autópálya díjakat(magyar/osztrák)
A túrákra feltétlenül szükséges: Jó, ha van:
Vízálló túrabakancs, téli öltözet vízálló kabát és nadrág, meleg ruha, kamásni, kesztyű, sapka, napszemüveg, fejlámpa, vércukorszintet fenntartó tápanyag (müzli szelet, csoki, szőlőcukor), fényképezőgép, hátizsák (35-40 literes), innivaló, jó erőnlét, vidámság Túrabot, hálózsák (ha idegenkedsz a hegyi házban lévő takarók használatától)


Mindenkinek jó készülődést és felejthetetlen élményeket kíván

az Orange Peak Outdoor csapata!

grossvenediger-hohe-tauern ausztria sz2

Ugrás az oldal tetejére

Túra galéria képeit itt találod!

Túra galéria - Grossvenediger

grossvenediger-hohe-tauern_ausztria_s1
grossvenediger-hohe-tauern_ausztria_s2
grossvenediger-hohe-tauern_ausztria_s3